Ziua Morților sau Luminația 2022. Ce tradiții și obiceiuri se respectă atunci când „porțile dintre cele două lumi se deschid”

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 31 iul 2023, 00:45

Ziua Morților sau Luminația 2022. Tradiții și obiceiuri

Sursa: Wikipedia

Când se sărbătorește Ziua Morților sau Luminația în 2022 și ce tradiții și obiceiuri se respectă atunci când „porțile dintre cele două lumi se deschid”.

Ziua Morților sau Luminația se sărbătorește în fiecare an la data de 2 noiembrie, dar pomenirea sufletelor celor adormiți începe încă din seara de 1 noiembrie, atunci când, potrivit tradiției „porțile dintre cele două lumi se deschid”.

Care este semnificatia și ce tradiții și obiceiuri respectă, an de an, românii din Ardeal, atunci când celebrează Ziua Morților sau Luminația

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Rugăciuni, tradiții și obiceiuri creștine pentru pomenirea în Sâmbăta Morților

Ziua Morților sau Luminația 2022. Semnificație 

În fiecare an, la data de 2 noiembrie, credinciosii catolici, greco-catolici, ortodocsi, protestanti, reformati din Transilvania, Banat si Maramures celebreaza Ziua Morților sau Luminatia.

Potrivit semnificației populare, Ziua Morților sau Luminatia reprezintă momentul când porțile dintre cele două lumi se deschid, iar sufletele morților vizitează lumea celor vii.

Sărbătorirea Luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie.

În această zi, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. În plus, se înalță rugăciuni particulare și la liturghie pentru sufletele răposaților și cinstirea acelora care au murit în prietenia sau în pacea lui Hristos.

Luminatia sau Ziua Morților reprezintă o zi deosebită, o zi de suflet pentru creștini, un prilej de meditație și de rugăciune, de respect pentru cei morți, iar imaginea cimitirului iluminat te îndeamnă la reculegere și aducere aminte! 

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Luminația sau Ziua Morților. Tradiții și obiceiuri 

Pe lângă semnificația spirituală pe care o are sărbătoarea, de aducere aminte și de pomenire a tuturor celor care au plecat din această lume, de Ziua Morților sau Luminația, creștinii respectă aceleași tradiții și obiceiuri moștenite din generație în generație. 

Potrivit tradiției, în seara de 1 noiembrie, preotul vine în cimitir și ține slujba de pomenire.

Înainte de Ziua Morților sau Luminația, credincioșii curăță mormintelor celor dragi și le împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad și așează lumânări pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.

Potrivit legendelor populare, în prima zi a lunii lui Brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze.

Din acest motiv, proverbul  „despre morți, numai de bine” se respectă cu sfințenie de Ziua Morților sau Luminația.

Se spune că în Ziua Morților sau Luminația nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat în viață. 

Obiceiuri și superstiții în ziua Morților sau Luminația

De Ziua Morților sau Luminația nu este bine să muncești sau să speli haine.

Cei bătrâni mai spun că nu e bine să dai de pomană alcool înainte unei mese calde cu ocazia Luminației.

În Ziua Morților sau Luminația nu e bine să plângi. Se spune că morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind. 

Totodată, cu ocazia Zilei Morților sau Luminației nu trebuie să fii zgârcit sau egoist. Pomenirea morților îndeamnă la iubirea aproapelui și la ocrotirea acestora.

De Ziua Morților, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depășește tristețea comemorării.

Sursă: folclor- românesc.ro; creștinortodox.ro