Ziua Morților vs. Halloween: diferențe dintre cele două sărbători

Author: Ana Filip
Actualizat: 11 oct 2023, 16:53

Ziua morților și Halloween sunt două sărbători intrate în folclorul popular celebrate în perioade similare. Dacă Halloween are loc anual pe data de 31 octombrie, sărbătoarea Zilei Morților se desfășoară între 31 octombrie și 2 noiembrie. Unii oameni chiar fac o confuzie între cele două sărbători.

În realitate, Ziua Morților (Dia de Muertos) își are originile în cultura precolumbiană și scopul ei era încă din cele mai vechi vremuri acela de a se închina legăturii cu spiritele strămoșilor. În schimb, originile Halloween-ului au legătură cu tradițiile celtice.

Halloween-ul este o sărbătoare care a fost asociată cu sfârșitul toamnei și începutul iernii, un moment pe care, în vremuri de demult, nu mulți știau dacă o să îl depășească. Pe atunci, la finalul toamnei, de Halloween oamenii purtau măști și costume înfricoșătoare ca să alunge spiritele rele.

În schimb, Ziua Morților este o sărbătoare religioasă mexicană care aduce un omagiu vieții de apoi a morților și legăturilor de familie. Se spune că această sărbătoare are o vechime de aproximativ 3000 de ani. În cultura mexicană, la miezul nopții din 31 octombrie, pe pământ coboară sufletele copiilor decedați și vor să se reunească cu familiile lor pe data de 1 noiembrie. Sufletele adulților coboară pe 2 noiembrie.

În pofida acestei descrieri ce nu pare foarte optimistă, în realitate Ziua Morților este o sărbătoare foarte colorată și veselă. Mexicanii se bucură de "reîntâlnirea" cu cei dragi care au plecat dintre noi și consideră că buna primire a spiritelor rudelor decedate le va aduce sănătate, protecție contra necazurilor și bunăstare. În cultura mexicană, viața și moartea au o legătură strânsă. Mexicanii nu consideră moartea ca fiind ceva rău sau un motiv de tristețe ori de doliu.

De Ziua Morților, mexicanii obișnuiesc să afișeze flori viu colorate, în galben și portocaliu. Se pot observa altare colorate peste tot ca un semn de omagiu pentru rudele decedate. De Ziua Morților din Mexic se organizează și o paradă. Ce-i drept, acesta este un obicei destul de nou, după apariția filmului Spectre din seria James Bond. Autoritățile din Mexic s-au inspirat și au decis să organizeze o paradă și în realitate.

Halloween - o sărbătoare mult mai populară

Dacă Ziua Morților se sărbătorește doar în Mexic și în unele țări din America de Sud și Centrală, Halloween este o sărbătoare răspândită la nivel global. În fiecare an, pe 31 octombrie au loc petreceri în toate colțurile lumii, chiar dacă unele țări le-au interzis.

Seara de Halloween este un moment special pentru mulți oameni. Se organizează petreceri în care oamenii se deghizează în personaje înfricoșătoare și nu numai. Magazinele vând produse special create pentru Halloween, iar popularitatea acestei sărbători a dus și la apariția unor filme sau jocuri. Există chiar o serie de filme horror Halloween, cu numeroase producții înfricoșătoare. Cât privește jocurile, câteva producții cu tematică de Halloween sunt Infested Nightmare, Alien Carnage și Amnesia: The Dark Descent.

Jocurile video sunt un mod bun de a intra în atmosfera Halloween-ului, așa cum sunt și producțiile de cazino online. Dezvoltatorii de jocuri au lansat numeroase produse inspirate din Halloween, printre care se remarcă Halloween Fortune (Playtech), Halloween (EGT), Halloween Jack (NetEnt) și Halloween (Play'n GO). Sunt titluri ce au primit multe aprecieri atât pe site-urile de pacanele gratis, cât și în cazinourile cu bani reali.

Așadar, nu încape niciun dubiu că Halloween este sărbătoarea mult mai populară, lucru relevat și de un studiu publicat de CNN în urmă cu câțiva ani. Acesta a arătat că peste 175 de milioane de americani sărbătoresc Halloween-ul și alocă în total în jur de 9 miliarde de dolari pe haine, obiecte decorative și multe altele. Vânzările de dovleac din jurul Halloween-ului ajung la 7 milioane de dolari, sumă cu adevărat impresionantă.

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.