Constantin Brâncuși este considerat cel mai mare sculptor din România, motiv pentru care acesta este sărbătorit anual la data de 19 februarie. Marele sculptor este cunoscut și apreciate pentru primele baze pe care le-a pus pentru transformarea sculpturii tradiționale în sculptură modernă. Iată unde se află operele celui mai mare sculptor român.
Sărbătorim Ziua Națională Constantin Brâncuși la 148 de ani de la nașterea sculptorului
La data de 19 februarie 2024 se împlinesc 148 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, aceasta fiind ziua în care acesta este comemorat de către români. Marele sculptor s-a născut la 19 februarie 1876, în Gorj și acesta a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, dar și Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902. După aceste etape ale vieții sale, marele sculptor a decis să plece la Paris pentru a se dezvolta pe plan artistic.
Constantin Brâncuși a câștigat concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts și a avut onoarea de a lucra în atelierul ui Antonin Mercié, urmând ca acesta să fie angajat ca practician de Rodin, însă acesta nu își dorea să lucreze pentru cunoscuții vremii, ci să pună bazele propriilor sale sculpturi reprezentative pentru acea perioadă.
Sculptorul a decis astfel să facă primii pași în cariera sa de sculptor, astfel și-a închiriat un spațiu pe strada Montparnasse, unde şi-a amenajat propriul atelier.
Sculpturile lui Constantin Brâncuși au atras atenția oamenilor încă din perioada în care acesta urma cursurile facultății, perioadă în care a creat „Bustul lui Vitellius'', „Capul lui Laocoon'' sau „Studiu”, lucrări ce îi aduc premii prestigioase în calitate de student, potrivit rfi.ro.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În perioada 1900-1902, Constantin Brâncuși realizează bustul lui Carol Davila, ce este aşezat în curtea Spitalului Militar Central din Bucureşti, în 1912, reprezentând singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti. Până în anul 1940, marele sculptor a expus mai multe lucrări în la Paris, cât şi la Bucureşti, iar temele principale pe care se bazau aceste opere de artă erau tradiționale, inspirate din folclorul românesc.
Ce s-a întâmplat cu sculptura Cumințenia Pământului
„Cumințenia Pământului” este una dintre cele mai apreciate sculpturi realizate de către Constantin Brâncuși, iar în anul 1911, aceasta a fost cumpărată de către Gheorghe Romaşcu, însă în anul 1957, comuniștii au confiscat-o, spunând că aceasta nu este întreținută așa cum trebuie în casa acestuia. După mai multe presiuni din partea comuniștilor, proprietarul a fost obligat să ofere sculptura, intrând astfel în posesia Muzeului de Artă al României, acolo unde aceasta a suferit mai multe crăpături.
De-a lungul anilor, „Cumințenia Pământului” a avut mai mulți proprietari, ultima dată când aceasta a fost văzută public fiind în 2019, la Bruxelles, în cadrul festivalului Europalia. Moștenitoarele acestei sculpturi au fost Paula Ionescu și nepoata ei, Alina Șerbănescu, iar după decesul doamnei Ionescu, nepoata ei a rămas unica proprietară a sculpturii, potrivit cuatorial.ro.
Unde sunt celelalte mari opere ale lui Constantin Brâncuși
Constantin Brâncuși a lăsat oamenilor mai multe sculpturi inedite, ce au la bază românul simplu, alternând elementele tradiționale cu cele moderne. Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou găzduiește cele mai multe sculpturi realizate de Constantin Brâncuși, numărându-se 137 de sculpturi, 87 de piedestale, 41 de desene, 2 tablouri și peste 1.600 de plăci fotografice din sticlă și fotografii originale ale artistului.
/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1733/20385361/1/constantin-brancusi--crop-1708336115.jpg
Însă acesta nu este singurul loc în care sculpturile lui Constantin Brâncuși pot fi admirate, câteva dintre sculpturile sale fiind la Muzeul Național de Artă al României, precum Somnul, Danaida, Macheta pilonului Porţii Sărutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul sau Rugăciunea. De asemnea, o parte din lucrările lui Constantin Brâncuși pot fi vizualizate și în Muzeul Guggenheim din Spania, la Muzeul Met din Statele Unite, la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco sau la Atelierul lui Constantin Brâncuși din Paris.