Ziua Pământului 2024. Ce reprezintă și cum este sărbătorită în lume

Autor: Bianca Vidoi

Ce reprezintă Ziua Pământului și cum este sărbătorită în lume

Sursa: freepik

Ziua Pământului este celebrată în fiecare an la data de 22 aprilie, iar această ocazie specială este marcată diferit pe parcursul anilor.

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima oară în urmă cu 50 de ani, iar de atunci, oamenii găsesc noi moduri prin care să sărbătorească planeta pe care trăiesc. Iată care sunt evenimentele celebre ce se realizează pe parcursul acestei zile, dar și care este semnificația din spatele acestei sărbători.

Ziua Pământului, sărbătorită pe 22 aprilie

Prima dată în istorie a fost celebrată Ziua Pământului în anul 1970, în Statele Unite ale Americii, de către senatorul Gaylord Nelson.

Cu ajutorului unui astfel de eveniment și-a dorit să atragă atenția asupra tratamentului neglijent pe care oamenii îl oferă planetei pe care trăiesc. După evenimentul realizat în anul 1970, peste 20 de milioane de oameni au participat la diferite evenimente organizate cu ocazia Zilei Pământului.

Fiind un eveniment ce a adunat multă apreciere din partea oamenilor, Ziua Pământului a fost implementată în mai multe țări din lume, fiind astfel celebrată anual de sute de milioane de persoane.

Deși prima celebrare a Zilei Pământului a fost în anul 1970, abia în anul 2009 s-a stabilit oficial ca Ziua Pământului să fie sărbătorită anual la data de 22 aprilie, cu ajutorul declarației realizate de către reprezentanții Organizației Națiunilor Unite.

Pentru a realiza o mișcare care să influențeze într-un mod pozitiv Planeta Pământ, cei de la NASA au dezvoltat în anul 2017 un site prin care oamenii pot „adopta” o parte a planetei și pot ajuta astfel la revitalizarea acesteia, în mod direct sau indirect, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum este celebrată Ziua Pământului în lume

Tema ce a fost aleasă pentru anul 2024 pentru celebrarea Zilei Pământului este Planeta Pământ vs. Plastic, deoarece acest material începe să sufoce planeta și să o afecteze din toate punctele de vedere. Tema își propune să atragă atenția asupra problemei grave a poluării cu plastic și asupra modului în care aceasta dăunează naturii.

Sub mesajul „Planetă vs.

Plastic”, o grupare formată din studenți, părinți, întreprinderi, guverne și ONG-uri este unită în susținerea unei lumi fără efectele nocive ale plasticului. Acest efort colectiv urmărește nu numai o reducere a producției de plastic, ci și prevede un viitor în care generațiile viitoare pot prospera fără povara poluării cu plastic.

Citește și: Cum funcționează circuitul garanției de 50 de bani! Ce obligații au comercianții, dar și cumpărătorii

Pentru a celebra așa cum se cuvine Ziua Pământului în anul 2024, oamenii sunt încurajați să diminueze nivelul de plastic pe care îl folosesc în fiecare zi, de la sticle de apă, la pungi pentru cumpărături. Alături de aceste activități, oamenii sunt încurajați să planteze copaci pentru a îmbunătăți spațiile verzi și a combate defrișările sau campanii de curățare a spațiilor verzi și nu numai, potrivit economictimes.indiatimes.com.

Activități pentru copii de Ziua Pământului

Ziua Pământului este o sărbătoare pe care nu foarte mulți oameni o cunosc, însă este ocazia perfectă pentru a îi învăța pe cei mici care este adevărata importanță a planetei pe care trăim și grija pe care trebuie să o avem față de aceasta. Cu această ocazie, părinții pot realiza nenumărate activități alături de cei mici, astfel încât să îi încurajeze să salveze planeta.

Pentru a le împărtăși frumusețea planetei le puteți citi poezii în care să se afle descrieri detaliate și delicate ale elementelor naturale. Dacă vremea ține cu voi, atunci puteți realiza o plimbare plin pădure sau la malul mării, pentru a le arăta celor mici ce conexiune incredibilă pot avea cu elementele naturale ale planetei, dar și cum acestea le pot oferi liniște și bucurie. În caz contrat, există nenumărate organizații care oferă tururi virtuale pentru pasionații de natură sau chiar parcuri care au camere pe care să puteți admira animalele în mediul lor.