Ziua Tatălui 2023: Pe ce dată se sărbătorește în România și ce semnificație are?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 feb 2024, 03:05

Pe ce dată se sărbătorește în România și ce semnificație are?

Sursa: pixabay.com

Ziua Tatălui, ca și Ziua Mamei, în România au fost legiferate ca sărbători în începând cu 2010.

Ziua Tatălui este celebrată în a doua duminică a lunii mai, neavând o dată fixă.

Pe ce dată este sărbătorită Ziua Tatălui în acest an?

Pentru copii, tata este un model și o autoritate cu un sistem fix de recompense și pedepse. De asemenea, el trebuie să arate respect față de mama lor, să ajute în casă și să accepte provocările noii ere.

Ziua Tatălui, ca și Ziua Mamei, în România au fost legiferate ca sărbători în începând cu 2010. Legea a fost aprobată de Senat, iar Ziua Tatălui este celebrată în a doua duminică a lunii mai.

Citește și: Calendar Ortodox 12 mai 2023: Sărbătoare cu cruce neagră vineri. Cea mai puternică rugăciune pentru sănătatea și ocrotirea copiilor

În 2023, Ziua Tatălui se sărbătorește pe 14 mai.

Semnificația sărbătorii este una importantă și ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți.

Se sărbătorește Ziua Tatălui pentru că el are o contribuție imensă în creșterea copilului. Figura patriarhală este una importantă, la fel ca cea matriarhală, care ajută la armonia dezvoltării familiei. 

Inițiativa prin care s-a adoptat sărbătoarea oficială Ziua Tatălui vine cu rolul de a sublinia importanța fiecărui părinte în viața de familie. 

Chiar dacă în România nu exista până acum câțiva ani această sărbătoare, odată cu legiferarea Zilei Mamei a venit și inițiativa naturală de a celebra Ziua Tatălui. 

Pe timpuri această zi se sărbătorea pe data de 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, iar în tradiția sud-europeană era numită „Tatăl presupus al lui Iisus”. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum este sărbătorită Ziua Tatălui în alte țări?

În Rusia se sărbătorește pe 23 februarie și este numită Ziua apărătorilor Patriei, pe 19 martie este sărbătorită în Italia, unde se numește Festa del papa,  de asemenea  este sărbătorită și în Portugalia, Spania, Spania, Liechtenstein sau Bolivia.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023: Ce nume se sărbătoresc în această zi?

Mesaje pe care le poți transmite de Ziua Tatălui

Dragul nostru și iubitul tătic, te felicităm cu ocazia Zilei Tatălui și vrem să îți dorim lumină în suflet, dragoste mare în inimă, fericire permanentă în casă, succes în afaceri, optimism și bunăstare. Te iubim și te prețuim enorm, fii sănătos și fericit, tăticule.

Tăticule, te felicit cu ocazia Zilei Tatălui! Îți doresc să îți iasă toate bine, să se realizeze visele, să fii sănătos, fericit.

Te iubesc!

Dragul nostru tătic, te felicităm cu ocazia Zilei Tatălui. Să știi că indiferent de numărul de lumânări care stau pe tortul tău de sărbătoare, noi te vom numi mereu „tăticule”, pentru că tu ești pentru noi eroul care ne salva de lacrimi, neplăceri, tristețe, plictiseală. Tată, îți dorim ani mulți de viață cu sărbători vesele, hobby-uri interesante, succese mari, idei frumoase, călătorii și cuvinte bune din partea prietenilor și apropiaților.

Dragă tată! Te felicităm cu ocazia Zilei Tatălui! Fie ca soarta să te apere de tristeți și neplăceri, de dușmani, de prieteni falși, de nenorociri! Să-ți dea Dumnezeu sănătate, bucurii, succes!

Tu m-ai învățat toate și încă din copilărie ai fost un exemplu pentru mine. Cum să repari o mașină, cum să bați un cui și chiar cum să te împaci cu o fată – pentru toate aveai un răspuns. Îți doresc să fii la fel de puternic și plin de bărbăție. Sănătate și ani mulți de viață!

Datorită ție, am crescut un bărbat adevărat. Nu putea fi altfel, pentru că aveam în fața ochilor un exemplu foarte bun. Îți mulțumesc, tată, pentru lecțiile de bărbăție pe care mi le-ai dat. Severitatea ta se combină perfect cu corectitudinea ta. La mulți ani, tată!

Sursă: kudika.ro