Din luna octombrie 2022 și până azi, au avut loc 20 de cutremure în România, în special în zona seismică Vrancea. Ultimul a avut loc astăzi, la ora 06:50 și a avut o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.
Zonele din România în care există cel mai mare pericol de cutremur
„Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu tot o altă natură decât ce este în jurul nostru.
În ultimul timp cutremurele au devenit sensibile pentru oameni. Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoarţa terestră.
În Vrancea este o structură geologică cu totul aparte print-această parte a pământului. Au apărut cutremurele la adâncimi destul de mari chiar 100 și ceva de kilometri ceea ce nu prea a fost tot timpul.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cu toate acestea, pierderile mari care a fost în România au fost mult legate în partea asta a Munteniei, adică biserici distruse”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, care a precizat că, pentru moment, nu
consideră că vom avea parte de un cutremur foarte puternic.Județul Gorj, zonă de pericol seismic
Așa cum Vrancea este cunoscută ca fiind o zonă cu mare risc seismic, iată că nici județul Gorj nu se lasă mai prejos.
„Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești.
Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer. Contează magnitudinea aici și bineînțeles, adâncimea.
Citeste si: Romania, zguduită în această dimineață! Cutremur de 5,3 în zona Vrancea
Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcția este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime.
Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, într-o emisiune televizată.