Daca ti se intampla sa fii muscat de o capusa, trebuie sa ajungi imediat la medic pentru ca aceasta sa fie indepartata corespunzator si sa eviti orice alte pericole.
De curand, Ministerul Sanatatii a facut public Protocolul de profilaxie post muscatura de capusa, care va fi aplicat in toate spitalele de pediatrie. Unitatile sanitare de urgenta pentru copii vor primi protocolul ce a fost elaborat de catre medicii specialisti din cadrul Institutului National de boli infectioase Matei Bals.
Protocolul explică modalitatea de indepartare/extragere completa a capusei, chirurgical chiar daca este nevoie, curatarea zonei, precum si profilaxia cu antibiotic.
Masuri de prevenire a expunerii la capuse
Protocolul realizat de specialistii de la „Matei Bals” include si cateva recomandari de prevenire a muscaturilor de capuse.
Astfel:
se evita zonele cu iarba, arbusti, paduri, in care espunerea la capuse este foarte mare
se recomanda purtarea de haine de culoare deschisa, pentru ca insectele sa fie cat mai
se recomanda aplicarea de spray-uri impotriva insectelor (inclusiv a capuselor)
se recomanda verificarea atenta a hainelor, bagajelor si a corpului la intoarcerea din drumetii.
se recomanda protejarea animalelor de companie cu produse recomandate de catre medicul veterinar impotriva insectelor (inclusiv a capuselor)
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Iata, in continuare, 10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii ca sa nu fii muscat.
Masa lor preferata sunt soarecii
Capusele prefera soarecii, insa daca nu sunt suficient de multi, oamenii pot fi si ei la fel de „gustosi”
Nu sunt mari
In fotografii capusele par uriase. In realitate, insa, sunt foarte foarte mici.
Capusele au patru stadii de dezvoltare, de la ou, larva, nimfa si adult. Nimfele abia daca ating dimensiunea bobului de mac, iar adultii pe cea a unui bob de susan. Doar cand sunt satule sunt gigantice.Capusele au 8 picioare
Ca sa fii sigur ca ai de-a face cu niste capuse, tine cont de faptul ca ele fac parte din clasa arahnidelor, sunt verisoarele paianjenilor, deci au 8 picioare.
Boala Lyme si altele…
Boala Lyme este una dintre cele mai grave pe care le poate transmite o capusa, insa pericolele nu se opresc aici. Enervantele arahnide pot transmite 10 tipuri de boli diferite: febra patata a Muntilor Stancosi, babesioza, anaplasmoza, ehrlichioza etc. Tipul de boala depinde de tipul de capusa care te musca si sunt peste 800 de specii de capuse in intreaga lume.
E posibil sa nu te imbolnavesti
Nu intra in panica. Tu toate capusele sunt purtatoare de bacterii. Daca sunt indepartate cum trebuie, se reduc riscurile de a fi infestat cu ceva. De asemenea, riscul infestarii cu Boala Lyme creste semnificativ daca capusa nu este indepartata in 36 de ore.
Le plac cateii, dar si pisicile
Daca iti iubesti animalul de companie la fel de mult precum capusele, atunci utilizeaza zilnic zgarda anticapuse sau spray-urile repelent.
In cazul pisicilor, cere sfatul medicului veterinar cu privire la substantele pe care sa le folosesti impotriva capuselor. Pisicile sunt mult mai sensibile la chimicale.
Atentie la glezne
Boala Lyme este transmisa, in general, de nimfele capuselor. Verifica des zona gleznelor caci nimfele sunt prea mici pentru a se ridica prea mult de la nivelul solului.
Citeste si: Horoscop Urania saptamana 15-21 iunie 2019. Luna Plina in Sagetator
Citeste si: Ce face Radu Mazare in inchisoare. Mama fostului edil a povestit tot
Citeste si: Puterea Dragostei- Ce a spus Raluca despre jignirile aduse de Ricardo: "Nu e ca si cum mai pot face ceva"
citeste continuarea pe sfatulparintilor.ro