20 ianuarie, cea mai trista zi din an. De ce este astazi "Lunea Albastra" sau "Blue Monday"

Autor: L.S.
Actualizat: 29 nov 2020, 04:55

Blue monday sau cea mai trista zi din an. Care este istoria celei mai triste zile de luni din an.

Astazi este cea mai trista zi din an! Lipsa banilor, dupa cheltuielile de sarbatori, vremea neprietenoasa si, nu in ultimul rand- prejudecata generala, potrivit careia lunea este cea mai urata zi a saptamanii ne fac sa fim tristi!

In plus, in ianuarie, organismul uman se resimte dupa consumul abuziv de alcool si alimente din luna decembrie si faptul ca ziua este mult mai scurta decat noaptea si ca vor mai trece cateva luni pana cand lumina diurna va creste considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea sa se regenereze prin expunerea naturala la razele

solare.

Cum se calculeaza “Blue Monday”

Formula de calcul a zilei "Blue Monday" tine cont de mai multi factori: conditiile meteo, nivelul datoriilor acumulate, numarul de zile care au trecut dupa Craciun, numarul de zile care au trecut dupa incalcarea obiectivelor trasate pentru noul an si nivelul scazut de motivatie.

Drept consecinta, astazi, in “Lunea Albastra”, oamenii sunt mai tristi, nu au chef de munca si sunt lipsiti de energie.

Cei mai predispusi sa pice in depresie de Blue Monday sunt cei care petrec foarte mult timp pe internet.

Specialistii recomanda activitati fizice care imbunatatesc starea de spirit, dar si vizionarea unor filme vesele sau inspirationale.

A treia zi de luni din ianuarie este cunoscută, încă din 2005, drept cea mai tristă zi din an. „Lunea Albastră” a fost ideea unei companii de PR.

Cel mai adesea, Lunea Albastră este a trei zi de luni din ianuarie, dar poate fi şi a doua sau a patra.

Psihologii au spus mereu că evenimentul nu are nicio bază ştiinţifică, dar a devenit popular şi oamenii se comportă ca şi cum astăzi chiar este cea mai tristă zi din an.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Fenomenul ciudat care are loc in aceasta zi de luni. Ce urmeaza sa ni se intample

Citeste si: Ce e bine sa bei iarna: cum iti mentii imunitatea crescuta

Istoria "Blue Monday"

La origine, "Blue Monday" a facut parte dintr-o campanie publicitara, lansata de o agentie de turism- Sky Travel-, care promova avantajele calatoriilor programate in luna ianuarie.

Ideea a fost preluata apoi si de un producator de inghetata, intr-o alta campanie publicitara, care promova, in iunie, produsele acelei companii, profitand de conceptul opus lui "Blue Monday- cea mai fericita zi a anului".

In 2020, potrivit aceluiasi calcul, cea mai fericita zi a anului va corespunde datei de 19 iunie, a treia vineri din luna respectiva.

Citeste si: Dieta recomandata de Dr. Gheorghe Mencinicopschi: slabesti mancand

Citeste si: Cum scapi de burtica dupa sarbatori? Cele mai eficiente sfaturi

 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.