Adevarul despre banii romanilor: miliarde de lei lipsa, datorii imense, solutii de forta majora

Author: L.S.
Actualizat: 17 iul 2022, 23:45

Ministerul de Finanțe a publicat marți proiectul privind rectificarea bugetară, act normativ ce prevede un deficit bugetar de 4,3% pentru anul 2019, pe fondul unei reduceri a veniturilor încasate la bugetul de stat de nu mai puțin de 14 miliarde lei.

Un deficit bugetar de 4,3% din PIB, așa cum a fost prezentat în propunerea de rectificare bugetară, nu reprezintă o surpriză pentru nimeni, în condițiile premiselor pe care a fost fundamentat bugetul pe 2019, consideră consultantul fiscal Gabriel Biriș. Cu tote acestea, Biriș crede că actualul guvern ar trebui să o lase mai moale cu ”greaua moștenire”.

Ministerul de Finanțe a publicat marți proiectul privind rectificarea bugetară, act normativ ce prevede un deficit bugetar de 4,3% pentru anul 2019, pe fondul unei reduceri a veniturilor încasate la bugetul de stat de nu mai puțin de 14 miliarde lei.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat, în primele 9 luni ale anului 2019, sunt în sumă de 228,7 miliarde lei, au reprezentat 22,2% din PIB și s-au realizat în proporție 92,4%, comparativ cu programul estimat de încasări pentru primele 9 luni ale anului 2019.

Citeste si: Alerta! Pensiile NU vor fi majorate cum s-a promis. Milioane de pensionari sunt afectati

Citeste si: Se schimba tot! Pensiile si salariile se vor calcula altfel. Anuntul oficial al noului ministru al Muncii

Iar veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program, existând un grad de realizare de 96,5%.

Pentru o opinie avizată în legătură cu rectificarea bugetară propusă de guvern, Capital a luat legătura cu Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, în prezent avocat și consultant fiscal.

Este normal să fie planul nefăcut la încasările de venituri. Încă de la începutul anului, când au venit cu proiectul de buget, toată lumea a spus că este umflat planul de venituri, pentru a putea face bugetul să se încadreze în deficitul de 3% din PIB, impus de Comisia Europeană.

Prin urmare, ANAF a primit un plan nerezonabil, cu 15-20% mai mare pe unele impozite, în comparație cu anul anterior.

Cât timp nu s-a băgat niciun euro în centrul ăla de calcul, ca să asigure informatizarea și o colectare mai bună, nu puteau exista rezultate mai bune”, a declarat Gabriel Biriș, în exclusivitate pentru Capital.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Restanțe la plată

Nu este deci nicio surpriză că nu a fost făcut planul de încasări, noi am atras foarte serios atenția, încă de la vremea respectivă, că sunt niște ținte umflate, doar ca să poată trece bugetul inițial.

Plus că există niște probleme și cu sumele rostogolite dintr-un an în altul, cu restanțele către mediul de afaceri. Sunt niște sume mari, de miliarde de lei, care au fost întârziate în mod deliberat la plată, de către ANAF, iar acest fenomen a început să apară încă din a doua jumătate a anului trecut.

Deci în 2019 ei au rostogolit niște sume din 2018, iar între timp sumele astea – datorii, restanțe au crescut. Mai mult decât atât. Eu cred că fostul ministru de Finanțe ar fi rostogolit aceste sume în bugetul anului următor, ar fi întârziat, la fel, plățile către furnizorii de servicii, rambursările de TVA, chiar și cei din PNDL au început să se plângă că nu au mai fost plătiți”, a adăugat Biriș.

citeste mai mult pe capital.ro

Citeste si: Este adevarat: nu sunt bani de pensii! Rectificarea bugetara trebuie sa rezolve si acest deficit

Citeste si: Vestea zilei: creste salariul minim, dar nu pentru toata lumea. Anuntul oficial