Premierul Ludovic Orban a explicat, astăzi, la începutul ședinței de guvern, de ce salariul minim nu va crește cu 100 de lei, așa cum promisese PSD.
" Sigur că această temă a salariului minim pe economie este o temă pe care există o varietate mare de puncte de vedere exprimate, care nu întotdeauna converg. Am încercat să căutăm să găsit o formulă de creștere a salariului minim care să țină de date obiective din economie, pe indicatori economici, care să țină cont de realități, dar să atingă și obiectivul salariului minim.
Creșterea salariului minim trebuie să aibă la bază niște elemente care țin de profitabilitatea firmelor. Prin creșterea salariului minim am încercat să nu afectăm profitabilitatea companiilor", a declarat Orban, potrivit romaniatv.net.
Este aproape sigur. Guvernul Orban va susține o majorare a salariului minim cu 7,2%. Decizia ar urma să fie luată oficial astăzi. Mai mult, Guvernul Orban va elimina salariul diferențiat în funcție de studii.
Trei variante de lucru pentru MAJORAREA SALARIULUI MINIM pe economie, analizate de Ministerul Muncii
Surse din Guvern spun că Executivul va susţine, în cadrul discuţiilor de azi cu patronatele, sindicatele şi BNR, varianta ca salariul să fie majorat cu 7,2%, adică o creştere netă de 83 de lei.
În plus, de la 1 ianuarie, ar dispărea salariul minim diferenţiat pentru studii superioare şi medii.Guvernul a elaborat trei scenarii privind creșterea, începând cu ianuarie 2020, a cuantumului salariului minim brut pe economie, potrivit unui document guvernamental obțnut de STIRIPESURSE.RO:
Creste salariul minim
Scenariul I
Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce
înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei.Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabilitate, generat de componenta de productivitate, pe lângă acela de menținere a puterii de cumpărare, generat de componenta ratei inflației.
Citeste si: Cosul minim. De ce salariu au nevoie romanii ca sa traiasca decent in 2019
Scenariul II
Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei;
În plus față de scenariul 1, se instituie unui mecanism de corecție în funcție de dinamica creșterii economice:
➢ în cazul în care diferență dintre creșterea economică prognozată pentru anul în care se majorează salariul minim și cea estimată pentru anul precedent este în intervalul+/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă un grad ridicat de stabilitate a creșterii economice, coeficientul de creștere fiind 0%;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
➢ în cazul în care această diferență este mai mare de 0,5 puncte procentuale şi până la 1,5 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, fără a depăși 1 punct procentual;
➢ în cazul în care această diferență este mai mare de 2 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.
Pe lângă faptul că se asigură sustenabilitatea și se majorează puterea de cumpărare a salariului minim, prin această metodă se evită agravarea situației economice prin deteriorarea profitabilității firmelor ca urmare a unor costuri suplimentare nesustenabile, când are loc o încetinire abruptă a dinamicii PIB, iar pe de altă parte creează premisele ca salariații să beneficieze suplimentar de efectele unei accelerări a dinamicii PIB în anul pentru care se ia decizia de majorare. Mecanismul de corecție funcționează și ca un stabilizator al profitabilității sectorului privat.
Citeste si: Se schimba tot! Pensiile si salariile se vor calcula altfel. Anuntul oficial al noului ministru al Muncii
Citeste si: Se dau bani! Ajutoare in fiecare luna pentru romani. Ce sa faci ca sa iei banii
Scenariul III
Majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2080 lei la 2230 lei;
În plus față de Scenariul 1, se instituie un mecanism de corecție în funcție de rata șomajului, respectiv: coeficientul de corecție este un procent din diferența dintre rata efectivă și "rata naturală" a șomajului, acesta fiind negociat cu partenerii sociali.
Pentru "rata naturală" a șomajului se folosește NAWRU (non-accelerating wages rate of unemployment, respectiv acea rată a șomajului care nu exercită presiuni suplimentare în sensul creșterii salariilor), estimată cu ajutorul metodologiei comune la nivelul tuturor statelor membre UE, iar pentru rata efectivă a șomajului se folosește cea determinată conform metodologiei Biroului Internațional al Muncii.
Această metodă prezintă, în plus față de sustenabilitate și majorarea puterii de cumpărare, avantajul că ține cont de poziția ciclică a economiei și contribuie la atenuarea excesului de cerere prin luarea în considerare a situației de pe piața muncii. În cazul în care rata șomajului efectiv coboară sub nivelul său natural, procentul de creștere a salariului minim rezultat la primul paragraf este diminuat și în acest fel creșterea câștigului mediu brut este încetinită față de scenariul I, presiunile inflaționiste se reduc iar excesul de cerere, dacă este cazul, se atenuează.
O situare a ratei efective a șomajului peste rata naturală este compatibilă cu necesitatea unei creșteri a salariului minim pentru angajarea de forță de muncă și diminuarea șomajului. Mecanismul de corecție funcționează și ca un stabilizator al pieței muncii. Pentru anul următor, mecanismul de corecție nu va fi aplicat întrucât creșterea PIB pentru 2020 este previzionată la 4,1%, de la 4,0% cât se estimează pentru anul 2019, iar rata șomajului conform metodologiei BIM este prognozată la 3,8%, rată egală cu cea naturală.
Reprezentanții guvernului, în frunte cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au dat asigurări, în cursul săptămânii, că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la salariul minim pe economie și că nu se va stabili nimic concret înainte de a fi consultați și partenerii sociali.
Mai mult decât atât, Violeta Alexandru a confirmat faptul că va avea loc o majorare a salariului minim, doar că nu s-a definitivat cuantumul acestei creșteri.
sursa: romaniatv.net
Citeste si: Alerta! Pensiile NU vor fi majorate cum s-a promis. Milioane de pensionari sunt afectati
Citeste si: Creste alocatia copiilor! Klaus Iohannis a dat legea