Alimente interzise diabet. Ce nu ai voie sa mananci daca suferi de diabet zaharat

Author: L.S.
Actualizat: 24 nov 2020, 08:35
alimente interzise diabet

Alimente interzise in diabet. Specialistii au realizat lista completa cu alimentele care le sunt interzise pacientilor cu diabet zaharat.

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa stie ca alimentatia este extrem de importanta in mentinerea sanatatii, iar dieta unui diabetic este de fapt o dieta sanatoasa. Iata lista completa cu alimentele interzise in diabet, realizata de Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, pentru doc.ro

Alimente interzise diabet. Alimente care cresc foarte mult glicemia si trigliceridele

Zahar alb si brun, miere, fructoza, siropuri de orice fel
Dulciuri concentrate, prajituri, ciocolata, rahat, halva, nuga, nutella, creme, inghetata
Produse de patiserie, covrigi, placinte, strudele, tarte, gogosi, merdenele, crochete, foietaje
Snacksuri, covrigei, saratele, chips-uri, pufuleti, napolitane, floricele, biscuiti de orice fel
Fructe uscate sau confiate- prune, caise, merisor, goji, smochine, curmale, etc
Fresh-uri de fructe, sucuri, dulceata, peltea, aerbet, spuma de fructe, iaurturi cu fructe
Bauturi alcoolice- se admit ocazional 330 ml bere sau 125 ml vin sau 40 ml tarie
Atentie la capcanele "dietetice"

Citeste si: Dieta diabet. Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet

Citeste si: Dieta keto: cat de sanatos e sa tii dieta ketogenica

Alimente interzise diabet. Alimente care cresc colesterolul rau (LDL-colesterol)

Si provoaca infarct miocardic, accident vascular cerebral si arteriopatie obliteranta care poate duce la amputatie.

Carne grasa, tocaturi, carnati, sunca, slanina, kaiser, costita, toba.
Semipreparate, afumaturi, mezeluri, parizer, crenwursti, salamuri, pateuri
Grasime animala, untura, jumari, aripi, piele, tacamuri de pasare
Conserve in ulei, icre, creier, organe, Carne prajita, snitele, paneuri, tocaturi cu rantas
Lactate grase cu mai mult de 3% grasime, smantana cu mai mult de 12% grasime, lapte condensat, frisca,
Branzeturi grase procesate: branza topita, cascaval, telemea grasa, maturata, cu mucegai
Margarina, unt, maioneza, orice sosuri din comert.

Citeste si: Cum poti salva PLANETA mancand sanatos. Raportul uimitor al ONU

Citeste si: Diabetul poate fi tinut sub control. Afla si tu ce poti face!

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Calitățile pe care Adriana Bahmuțeanu le-a văzut în fostul ei soț, Silviu Prigoană. “Mă gândesc la ce viață frumoasă am fi putut să avem.”

Alte lucruri pe care diabeticii trebuie sa le evite

Bauturile indulcite cu zahar- sunt cea mai rea optiune pentru cineva cu diabet. Acestea sunt foarte bogate in carbohidrati. In plus, bauturile acestea au un continut bogat de fructoza, care este puternic legata de rezistenta la insulina si de diabet. Studiile sugereaza ca, prin consumul de bauturi indulcite cu zahar, iti poti creste riscul unor afectiuni corelate cu diabetul, cum ar fi ficatul gras. Mai mult, valorile mari de fructoza din bauturile indulcite cu zahar pot duce la modificari metabolice care incurajeaza depunerile de grasime in zona abdomenului si valori potential periculoase ale colesterolului si ale trigliceridelor.

Grasimile trans- sunt create prin adaugarea de hidrogen la acizii grasi nesaturati, pentru a-i face mai stabili. Grasimile trans se gasesc in margarina, untul de arahide, paste tartinabile, creme si preparate congelate. Aceste grasimi au fost legate de un nivel crescut al inflamatiei de in corp, de rezistenta la insulina si de grasimea abdominala, precum si de niveluri mai scazute ale colesterolului "bun" (HDL colesterol) si de afectarea functiei arteriale.

Painea alba, pastele si orezul- sunt bogate in carbohidrati simpli si sunt alimente procesate. Consumul de paine alba, covrigi si alte preparate ce contin faina rafinata s-a dovedit ca poate creste semnificativ glicemia in cazul persoanelor cu diabet de tip 1 si de tip 2. Un studiu a aratat ca pastele fara gluten au putut, in aceeasi masura, sa creasca glicemia, iar tipurile de paste bazate pe faina de orez au avut cel mai mare efect asupra glicemie.

Iaurtul cu arome de fructe- Iaurtul simplu poate fi o optiune buna pentru cei cu diabet, insa variantele cu arome de fructe nu sunt indicate. Iaurturile cu arome de fructe sunt, de regula, preparate cu lapte degresat sau lapte cu un continut redus de grasimi si sunt bogate in carbohidrati si zahar. Multi oameni considera iaurtul inghetat o alternativa sanatoasa, cu care pot inlocui inghetata, insa si acesta poate sa contina la fel de mult zahar (poate chiar mai mult) decat inghetata.

Fructele uscate ori confiate- Fructele proaspete sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale importante, inclusiv de vitamina C si de potasiu. Cand fructele sunt uscate sau deshidratate, procesul rezulta intr-o pierdere a apei din ele, care duce la concentratii si mai mari ale acestor nutrienti. Din pacate, si continutul de zahar devine mai concentrat. Daca ai diabet, nu trebuie sa renunti complet la fructe. Rezuma-te la a manca fructe cu un continut mic de zahar, cum ar fi fructele de padure proaspete sau un mar mic, care iti pot oferi beneficii pentru sanatate, in timp ce iti mentin glicemia in limite normale.

sursa: doc.ro

Citeste si: DIABET sau CANCER? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază si ce riscuri sunt aduse sanatatii

Citeste si: Boala care ucide un roman in fiecare ora. Care sunt simptomele