Boala care nu doare, dar ucide in mai putin de un an

Autor: L.S.
Actualizat: 09 sep 2020, 07:30

Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer, isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite.

Sub actiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (in stadiu avansat) isi pierd viata in primul an.

Citeste si: Maria „a murit” la Spitalul CF2 si-a „inviat” la Universitar. „Nu ma pot relaxa! Mi-e frig! Am o stare de neliniste! Ce se intampla? Ce am patit? Dorinta mea fierbinte a fost auzita undeva, in Cer"

Boala care nu doare, dar ucide

Conform Skin Cancer Foundation, in 2015 a fost estimat un numar de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticarii cu aceasta forma de cancer. In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual. De altfel, tara noastra inregistreaza o crestere in ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000

de persoane diagnosticate cu melanoma.

“In ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri. Daca pana acum cativa ani nici nu ne uitam la alunitele tinerilor, acum studiem cu atentie chiar si alunitele copiilor de 10-11 ani. Incidenta melanomului este in crestere, in ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice (subtierea stratului de ozon) si obiceiului bronzarii artificiale, la solar.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: OTRAVA din painea pe care o mancam zilnic. Medicii sunt in ALERTA!

Din fericire, melanomul poate fi vindecat, daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar in stratul superficial al pielii. In stadiile mai avansate, melanomul se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa)”, a spus pentru Gandul medicul dermatolog Lucian Russu, fondator al Asociatiei Melanoma MayDay.

Primele semne care prevestesc melanomul sunt acele modificari ale alunitelor- care tin de culoare, forma, marime – sau aparitia unor leziuni noi.

Programul kanal d pentru toata saptamana

Multe dintre cazurile de melanom se dezvolta pe nevi nou aparuti. Asa ca daca observati alunite noi sau modificari ale celor preexistente, mergeti de urgenta la medicul dermatolog pentru a face o dermatoscopie. De asemenea, daca aveti o alunita rupta, sangeranda, consultati de urgenta medicul dermatolog.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare in functie de factorii genetici, de mediu si de stilul de viata:

1. Piele sensibila la soare: la persoanele cu pielea, ochii si parul deschise la culoare;
2. Factori genetici: prezenta a numeroase alunite, antecendente personale sau in familie de tumori cutanate;
3. Arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
4. Obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

Vezi kanal d live

sursa: wow.bzi.ro