Ceai de frunze de nuc- Recoltarea frunzelor de nuc
Frunzele de nuc se recoltează începând cu luna iunie, până cel mai târziu în august, deoarece aceasta este perioada în care au conţinutul cel mai ridicat în substanţe active.
De pe acelaşi pom nu se recoltează mai mult de 2 – 3 kilograme de frunze proaspete (pentru a nu-l vătăma), care se vor usca cât mai repede (se brunifică uşor, iar în cazul manipulării îndelungate şi, mai ales, prin presare, devin necorespunzătoare), pe cale naturală, în strat subţire.
Se usucă în locuri aerisite (balcoane, poduri, verande, şoproane), într-un loc ferit de soare. Odată uscate, frunzele de nuc se păstrează nemărunțite, în pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie.
Ceai de frunze de nuc- Infuzie din frunze de nuc
Infuzia din frunze nuc are multiple întrebuinţări terapeutice. Mod de preparare
O linguriţă de frunze de nuc uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml.
Se îndulceşte cu miere, după gust.
Ceai de frunze de nuc- Administrare
Citeste si: Plăcintă cu dovleac delicioasa! Gata in 30 de minute!
Citeste si: Cura de slăbire cu oua. Scapi de 10 kg in 7 zile: meniul complet
O cură cu frunze de nuc nu trebuie să dureze mai mult de 6 luni. Se recomandă administrarea infuziei în:
1. Boli ale aparatului circulator periferic (varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară) – se consumă câte 3 căni pe zi
2. Diaree infecţioasă estivală – se administrează câte 3 căni pe zi
3. Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite) – se consumă câte 3 căni de infuzie, zilnic
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
4. Diabet zaharat – se beau câte 3 ceşti de infuzie pe zi, îndulcit, după gust, cu îndulcitor natural În cazul diabetului zaharat, un ceai antidiabetic mai eficient este cel obţinut prin asocierea frunzelor de nuc cu teci de fasole şi frunze de urzică: în 250 ml. apă se fierb la foc mic 2 linguri de teci de fasole, timp de 15 minute. Apoi se adaugă 2 linguri de frunze de urzică şi o lingură frunze de nuc. Se lasă totul la infuzat timp de 30 de minute, după care se strecoară. Se îndulceşte cu edulcorant neglucidic.
5. Tendinţă de îngrăşare – se consumă câte o cană de infuzie, o dată pe zi, timp de 15 zile pe lună
6. Boli dermatologice (dermatite, dermatoze) – se consumă câte 2 căni pe zi
7. Afecţiuni alergice (manifestate la nivelul pielii prin mâncărimi sau placarde eritematoase) – se beau câte 3 căni pe zi
8. Boli de natură inflamatorie de tip reumatic – se beau câte 3 căni pe zi
9. Bolile şezutului (hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită) – se consumă câte 3 căni pe zi
10. Afte, gingivite, stomatite, abcese dentare, extracţii dentare- extern, se face gargară, după fiecare masă, cu infuzie din frunze de nuc
11. Eczeme (escare de decubit) sau ulceraţii supurânde (ulcer varicos) – extern, se fac tamponări locale cu infuzie de nuc, apoi se aplică unguente topice.
Ceai de frunze de nuc- Contraindicaţii
Preparatele din frunze de nuc nu se administrează ȋn sarcină şi alăptare. Sunt contraindiate în afecţiuni grave fără acordul medicului specialist. De asemenea, întrucât substanţele active ale frunzelor au un efect astringent, similar uscării, preparatele pe bază din frunze de nuc sunt contraindicate persoanelor slabe, uscăţive, celor care consumă multă cafea, persoanelor care nu consumă suficiente lichide sau care consumă alimente uscate.
sursa: topremediinaturiste.ro
Citeste si: Diabet simptome. Ce simti si cum iti dai seama ca ai diabet
Citeste si: Orez cu varza. Reteta de post de la Muntele Athos