Cozonac cu cacao. Ingrediente
Numarul de porții:
6
faina- 1kg,
5 oua,
300 g zahar,
jumatate de pachet de unt 80% grasime,
5 linguri de ulei,
200 ml lapte,
nuca 400g,
cacao 4 linguri,
coaja de la 1 lamaie
2 portocale,
esenta de rom-1 fiola,
drojdie cruda 42 g,
zahar vanilat praf pentru ninsoarea finala.
Citeste si: Toba de porc. Rețeta tradițională de făcut în casă
Citeste si: Retete de vin fiert. Cum faci cel mai bun vin fiert pentru musafirii tai
Cozonac cu cacao. Preparare
Ouale se separa albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si cacaoa pentru umplutura.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Cand "fierbe" drojdia se adauga galbenusurile, restul de zahar.
Aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut ,nu fierbinte si se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Se acopera ligheanul cu folie si se lasa aluatul la cald o ora.Cu mainile unse cu ulei se imparte in 4 formandu-se sfere.
Care se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci apoi se ruleaza. Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua sucituri astfel apoi le asezam intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina.
Lasam cozonacii la temperatura camerei sa creasca inca o ora. Ii ungem cu ou batut, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180* pentru 35-50 minute.
Cand sunt copti, se scot din forma si se presara cu zahar vanilat praf .
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
sursa: petitchef.ro
Citeste si: Prajituri de Craciun. 5 retete de prajituri festive delicioase
Citeste si: Reteta de piftie ca la bunica
Citeste si: Carnati de Craciun. Retetele si secretele celor mai buni carnati din Romania