PRAJITURA CU FOI DE NAPOLITANE, CARAMEL SI NUCA
INGREDIENTE:
4 foi mari de napolitane
Pentru crema:
400 g nuca
200 g zahar
5 oua
250 g unt
1 lingurita esenta de rom
Pentru caramel:
300 g zahar
PREPARARE:
In primul rand am inceput sa prajesc usor nucile.
Am tocat nuca, dar nu foarte fin. Am ramalizat zaharul, apoi am adaugat pe rand untul, zaharul si nucile, amestecand dupa fiecare in parte pana se omogenizeaza. Am lasat vasul la foc mic in tot acest timp.
La sfarsit am adaugat treptat ouale batute si am amestecat pana s-a ingroasat compozitia, apoi am luat de pe foc.
Am acoperit cu alta foaie si am repetat operatiunea pana am terminat crema si foile. Peste acestea am pus o greutate astfel incat sa fie presiune si sa se lipeasca bine intre ele.
Am lasat prajitura cu foi de napolitana caramel si nuca peste noapte cu greutatea pe ea, apoi am taiat-o cuburi.
Pofta buna si spor la prajiturit!
Citeste si: Reteta de piftie ca la bunica
Citeste si: Toba de casa. Reteta traditionala din caietul bunicii
CREMSNIT (cremes, crempita)
Ingrediente
Aluat:
-250g faina
-70g unt
-50g zahar
-1 lingurita de amoniac
-2 cescute de lapte
250g margarina
Crema:
5 oua,
300 gr.
160 gr. faina,
50-60 gr. unt,
vanilie – 1 baton sau semintele de la 1 pastaie,
1 l lapte
Mod de preparare
Se face un aluat normal. Se freaca untul cu zaharul; amoniacul se pune in lapte si se amesteca cu faina apoi se amesteca si pasta obtinuta din zaharul frecat cu unt, se amesteca si se framinta bine.
Intr-o oala de fiert lapte (cu pereti dubli, intre care este apa), amesteca bine galbenusurile cu 200 gr zahar. Apoi pune faina si putin lapte rece. Intre timp fierbe restul de lapte cu vanilia. Toarna laptele fiert peste compozitia anterioara, amesteca foarte bine si pune pe foc. Este bine sa se amestece continuu compozitia, pentru a nu face cocoloase.
Se fierbe (si amesteca) pana se ingrosa bine si pana dispare mirosul de faina cruda.Se ia de pe foc, adauga untul si amesteca bine. Albusurile se bat spuma iar la sfarsit se adauga 100 gr. zahar si se amesteca cu cealalta compozitie (calda).
Amestecarea se face incet, ca de obicei cand se adauga albusuri spuma. Se pune crema intre foi, dupa care se da la rece pana se intareste. Optional deasupra cremei se poate pune un strat de frisca lichida batuta.
Cremesul se serveste rece, pudrat cu zahar.
Citeste si: Ciorbă de pește țărănească. Reteta din caietul bunicii
Citeste si: Lebăr de casă. Reteta originala pentru masa de Craciun
PRAJITURA KRANTZ
Ingrediente: (pentru cca 24 bucati)
pentru blat:
10 albusuri
250 gr zahar pudra
300 gr miez nuca
6 linguri faina
pentru crema:
10 galbenusuri
150 gr zahar pudra
300 gr unt
pentru krantz:
100 gr zahar tos
100 gr miez nuca
Mod de preparare:
Batem albusurile spuma tare.
Adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
Macinam miezul de nuca si il punem peste albusurile batute.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Omogenizam cu ajutorul unei spatule.
Adaugam faina, putin cate putin si incorporam.
Tapetam tava cu hartie de copt( atentie, obligatoriu veti folosi hartie de copt!) Impartim aluatul in trei parti egale si intindem o parte in tava pe hartie de copt, dupa care il nivelam cu o spatula.
Dimensiunile tavii: 25*35.
Dam la cuptor pana se rumeneste usor pe margine. Coacem toate trei blaturile si le lasam deoparte sa se raceasca pe hartie.
Batem galbenusurile cu zaharul pana compozitia devine cremoasa.
Punem galbenusurile pe foc si amestecam continuu pana ce compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Batem spuma untul si incorporam crema de galbenusuri rece, putin cate putin pana obtinem o crema consistenta.
Desprindem hartia de copt de pe blat. Ca sa fie mai usor le puteti intoarce cu fata in jos.
Asezam primul blat pe o tava.
Crema o impartim in trei parti egale. Intindem o parte peste primul blat in strat uniform.
Continuam astfel si ultimul strat de crema il vom pune deasupra, peste ultimul blat.
Caramelizam zaharul tos intr-o craticioara. atentie sa nu il ardeti fiindca va deveni amar. Cand zaharul este caramelizat adaugam nucile si mai lasam 1 minut pe foc amestecand astfel incat toate nucile sa fie trecute prin caramel.
Intindem in strat subtire pe o hartie de copt nucile caramelizate si le lasam sa se raceasca. Le rupem bucati.
Le macinam apoi la robot si presaram deasupra prajiturii, acoperind in intregime stratul de crema.
Dam la frigider pentru cel putin cateva ore, apoi le taiem cu un cutit bine ascutit.
Citeste si: Prajitura cu morcov. Reteta de post a desertului de vis
Citeste si: Rețetă hummus. 9 retete de humus de pe intreg mapamondul
BAIGLI CU NUCA SI MAC
Ingrediente baigli:
500 gr faina
200 gr unt 82% grasime sau 150 gr untura
10 gr drojdie proaspata
1 ou
150 ml lapte
2 lg pline cu zahar
un praf de sare
Umplutura:
Nuca (pt 2 cozonaci)
350 gr nuca
75 ml apa
100 gr zahar
75 gr stafide
4 biscuiti digestivi sfarmati
1/2 lingurita esenta rom sau 1 lingurita rom
1 lingurita coaja rasa de lamaie
Mac( 1 cozonac):
150 gr mac macinat
50 ml apa
50 gr zahar
30 gr coaja de lamaie confiata
2 biscuiti digestivi sfarmati
1/2 coaja razuita de portocala
-extra un galbenus
Mod de preparare:
Faina o amestecam cu untul taiat cubulete pana devin nisipos. Laptele il amestecam cu grojdia sfaramata, oul si zaharul. Le turnam peste faina si framantam cu mana sau masina pana devine un aluat omogen( nu framantam prea mult). Il punem in frigider 30 min. Intre timp macinam nuca si macul separat. Punem apa la fiert, separat pt cele 2 feluri de umpluturi, apoi adaugam in fiecare nuca sau macul, dupa caz, si celelalte ingrediente. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Aluatul il scoatem din frigider si il impartim in 3 parti egale. Intindem fiecare foaie aproximativ de 25*35 cm si impartim nuca in 2 parti egale. 2 cozonaci ii umplem cu nuca si unul cu mac. Punem amestecul pana la 1 cm de margini, apoi inchidem marginile si rulam usor. Ii punem pe o tava tapetata cu hartie de copt si ii intepam usor cu o furculita. Ii ungem cu galbenus batut si apoi la lasam sa dospeasca 20-30 min. Ii dam la cuptor timp de 30 -35 minute la 180 grade. II scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca usor, apoi ii acoperim cu o folie alimentara, sii ii feliem doar cand s-au racit .Pofta buna!
Citeste si: Rețetă mâncare de sfeclă rosie cu pui
Citeste si: Prajitura de mere cu foi, reteta bunicii
RULADA DE BANANA SI CREMA CARAMEL
3 oua
100 gr banane
100 gr faina
100 gr zahar
Crema caramel
200 gr sos caramel
150 gr unt
150 gr crema de branza
1 buc banane
Pentru inceput punem ouale intregi in vasul mixerului. Punem si zaharul si le batem pana isi tripleaza volumul. Nu scurtati timpul de mixare, de acesta depinde reusita blatului. Intre timp pasam banana cu o furculita pana devine precum o crema. Adaugam banana si faina cernuta peste amestecul de oua. Amestecam de jos in sus cu o spatula, avand grija sa nu piarda din volum.
Luam tava de copt a cuptorului, o tapetam cu hartie de copt si intindem aluatul. O dam la cuptorul preincalzit la 170 grade timp de 10-12 minute. O scoatem si o rulam cu hartia de copt.
Pregatim sosul caramel
250 gr zahar il caramelizam
pana devine auriu, adaugam
50 gr unt taiat cubulete, cate unul pe rand, pana se incorporeaza, apoi adaugam
200 ml smantana pt frisca, o adaugam incet, cate putin pe rand si mai lasam sa fiarba un minut la foc mediu, dam la o parte si lasam sa se raceasca.
Sosul caramel il lasam sa se raceasca la temp camerei, apoi il amestecam cu crema de branza. Separat batem untul pana devine pufos, adaugam cate o lingura din crema si mixam pana o incorporam pe toata.
Cand blatul este racit punem crema si bananele taiate bucati si o rulam stans. Deasupra ornam cu sos caramel si fulgi de migdale. o dam la rece 2 ore. Enjoy!
Citeste si: Prăjitura Raffaello- cea mai delicioasă rețetă! Nu necesită coacere
Citeste si: Prajitura pentru femeile ocupate: reteta usoara, rapida, ieftina si delicioasa