Prajitura de mere cu foi, reteta bunicii

Author: L.S.
Actualizat: 25 nov 2020, 02:30

Prajitura de mere cu foi este o prajitura ieftina dar foarte gustoasa. Iata reteta bunicii pentru un desert delicios, de sezon.

Prajitura de mere cu foi Ingrediente:

– 170 g zahar( 8 linguri)

– 80 ml ulei( 8 linguri)

– 2 oua mari sau 3 mai mici

– 8 linguri cu lapte

– 1/2 lingurita sare

– 1 lingurita amoniac stins cu zeama de lamaie sau otet

– faina cat cuprinde( 650-700 g)

Pentru umplutura:

– 2-2,5 kg mere

– 200 g zahar

– 16 g zahar vanilat

– 1 lingurita scortisoara macinata

Citeste si: Rețetă: Negresa de post cu gem

Citeste si: Cele mai bune prăjituri de post. Tot 5 deserturi irezistibile

Citeste si: Rețetă de chec 888- delicios, rapid și economic

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Prajitura de mere cu foi Mod de preparare:

Intr-un vas se mixeaza ouale cu un praf de sare si zaharul pana compozitia devine cremoasa. Se adauga apoi uleiul si se mai mixeaza putin.

Adaugam apoi laptele, amestecam, punem si amoniacul stins cu zeama de lamaie iar la final adaugam faina in ploaie, putin cate putin.

Cand se adauga faina, la inceput amestecam cu mixerul, mai adaugam faina si amestecam apoi cu o lingura de lemn iar la final se amesteca cu mana, adaugand treptat faina pana aluatul devine omogen, consistent, elastic. Se lasa 10 minute sa se odihneasca.

Transferam aluatul din vas pe un blat de lucru presarat cu faina. Se imparte in patru bucati egale. Din fiecare bucata se intinde cate o foaie (direct pe fundul unei tavi, 34/36 cm). Se coace fiecare foaie cate 7-8 minute, la 180 grade Celsius.

Dupa ce am copt foile ne ocupam de umplutura. Se spala merele, se taie in jumatati, se curata de seminte si se dau pe razatoare.

Cine doreste le poate curata si de coaja. Eu le-am dat la robot cu tot cu coaja.

Se pun merele intr-o cratita impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara. Se pun pe foc mic spre potrivit si se calesc pana scade apa. Se amesteca din cand in cand.

Cand s-au calit se opreste focul si se lasa la racorit putin. Se imparte vizual compozitia in trei parti si se umplu cele patru foi.

Prajitura se termina cu foaie. Peste prajitura se pune o foaie de copt si o greutate. Eu am pus un fund de lemn. Se lasa la loc racoros pana a doua zi (12 ore aproximativ).

A doua zi, cand foile s-au inmuiat, se poate taia prajitura. Se pudreaza deasupra cu zahar.

sursa: culoaresiarome.ro

Citeste si: Plăcintă cu dovleac delicioasa! Gata in 30 de minute!

Citeste si: Zacusca de fasole! 3 trucuri ca sa-ti iasa perfect!

Citeste si: Fasole bătuta. Reteta traditionala de fasole frecata cu sos de ceapa si bulion

 

 

 

Taguri: