Fasole bătuta. Reteta traditionala de fasole frecata cu sos de ceapa si bulion

Autor: L.S.
Actualizat: 24 nov 2020, 22:10
fasole batuta

Fasole batuta sau fasole frecata, este o reteta simpla, traditionala, atat de gustoasa!

Fasole bătuta. Ingrediente

-500 g fasole uscata
-2 cepe
-2 morcovi
-1 bucata de telina rdacaina (150 g)
-patrunjel, pastranac radacina-cate o bucata, daca aveti
-sare
-piper
-3-4 catei de usturoi
-50 ml ulei
Pentru sosul de ceapa
-2 cepe mari(cam 400 g)
-2 linguri ulei
-1 lingura pasta de tomate sau 2 rosii bine coapte, sau suc de rosii...


-sare

Citeste si: Orez cu varza. Reteta de post de la Muntele Athos

Citeste si: Pandispan pufos cu visine. Reteta ca la bunica

Citeste si: Mancare de linte. Reteta de post sau cu carne. Atat de sanatoasa si gustoasa incat vei vrea sa o mai faci

Fasole bătuta. Cum se face

Fasolea se alege, se spala in cateva ape si se pune la fiert. Se poate pune de seara la inmuiat, in apa rece si a doua zi va fierbe mai repede

Cateva trucuri pentru fiert fasolea:

-se lasa sa dea in clocot, se adauga 1 lingurita de bicarbonat si se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se arunca apa (va fierbe mai repede si nu va ma provoca balonare si gaze prea tare)

-se lasa sa dea in clocot si dupa ce fierbe 10 minute, se arunca apa, se completeaza cu apa calda si se lasa sa fiarba-se repeta de 3 ori aruncarea apei

-se pune la fiert 1 cartof in coaja, bine spalat, care se scoate si se arunca la urma, cand fasolea este fiarta (nu va mai provoca gaze si balonare)

-apa care se schimba, trebuie sa fie mereu fierbinte, nu rece

-cumparati-va o oala sub presiune, nu sunt scumpe si isi merita cu varf si indesat investitia.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cand fasolea este pe jumatate fiarta (luati o lingura de fasole si suflati peste ea, daca „infloreste”, adica se desface pielita, e bine), se adauga legumele curatate si taiate bucati mari, ca

la supa (ceapa, morcov, telina, patrunjel radacina). Puteti pune si 1 ardei gras, eu n-am avut acum. Lasati sa fiarba pana cand legumele sunt bine patrunse. Strecurati legumele bine de zeama, dar pastrati o cescuta din aceasta zeama.

Se adauga si usturoiul curatat si se paseaza totul cu blenderul vertical, sau se trec prin masina de tocat. Cu blenderul vertical, in 3 minute este gata! Se adauga uleiul, sarea si piperul macinat.

Se amesteca energic, folosind un tel sau o lingura de lemn, ca la maioneza, adaugand uleiul treptat. Daca pasta este prea tare, se mai adauga putin din zeama in care au fiert legumele. Trebuie sa fie ca un piure (asta si este, un piure de legume).

Se face separat sosul de ceapa pentru fasolea batuta:

Ceapa se taie felii sau cubulete si se pune intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei si 2 linguri de apa. Se inabusa la foc mic, adaugand din cand in cand putina apa, pana cand ceapa este inmuiata. La final se adauga sarea si bulionul sau rosiile si se mai fierbe cateva minute, sa se lege.

sursa: pofta-buna.com

Citeste si: Rețetă: Negresa de post cu gem

Citeste si: Cura de slăbire cu oua. Scapi de 10 kg in 7 zile: meniul complet

Citeste si: Cele mai bune prăjituri de post. Tot 5 deserturi irezistibile

 

 

Taguri: