Cele mai bune prăjituri de post. Prajitura cu morcov si mere
Ingrediente Prajitura cu morcov si mere
1 cana morcov ras
1 cana mar ras
1 cana zahar
1 cana ulei
100 g stafide
3 cani faina cernuta
zeama si coaja de la o portocala
1-2 lingurite scortisoara
1 plic praf de copt
esenta de rom
Mod de preparare Prajitura cu morcov si mere
Procedeul este foarte simplu, asa cum v-am obisnuit la retetele noastre, si anume:
Amestecam uleiul cu zaharul, apoi adaug pe rand morcovul, marul, scortisoara, sucul de portocala, coaja rasa a acesteia, faina cernuta si amestecata cu praful de copt, la sfarsit stafidele si esenta de rom.
Pregatim o tava, nu prea mare (aprox 20×40 cm), o ungem cu ulei si o tapetam bine cu faina si turnam compozitia omogenizata bine.
Tava merge in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, astfel incat sa nu se arda, unde va petrece intre 45-60 min. Testati cu o scobitoare pentru a vedea daca este coapta. Dupa coacerea prajiturii noastre parfumate, o lasati sa se raceasca bine inainte sa o portionati si sa o pudrati cu zahar.
Pofta buna!
Citeste si: Orez cu varza. Reteta de post de la Muntele Athos
Citeste si: Mancare de linte. Reteta de post sau cu carne. Atat de sanatoasa si gustoasa incat vei vrea sa o mai faci
Cele mai bune prăjituri de post. Strudel cu fructe de padure
Ingrediente Strudel cu fructe de padure
1 pachet foietaj de post
300 gr fructe de padure congelate
150 gr zahar
50 ml apa
Mod de preparare Strudel cu fructe de padure
Punem fructele de padure congelate intr-un vas impreuna cu zaharul si lasam pe foc pana capata consistenta unui sos gros.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca.
Dezghetam aluatul si il taiem in sase.
Lasam un spatiu in mijlocul aluatului unde vom pune umplutura iar pe laterale facem taieturi de circa 2 cm. Din cei 50 ml apa si 3 linguri de zahar facem un sirop.
Punem in miloc umplutura (nu puneti foarte multa fiindca va curge la copt). Incepem sa impletim aducand fasiile laterale peste umplutura cat mai strans posibil. Presam capetele cu o furculita ca sa nu curga umplutura.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu sirop.
Le dam la cuptor, la foc iute, pana se rumenesc.
Se servesc reci, eventual presarate cu zahar pudra.
Pofta buna!
Citeste si: Reteta chiftele de soia. Asa faci cele mai bune chiftele de post
Citeste si: Reteta snitel de soia. Delicios: nici nu stii ca nu mananci carne
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cele mai bune prăjituri de post. Melcisori cu nuca
Ingrediente Melcisori cu nuca
500 gr faina
250 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
4 linguri miere
25 gr margarina
300 gr miez nuca pisat
200 gr zahar
Mod de preparare Melcisori cu nuca
Dizolvam pliculetul de drojdie in putina apa calduta, apoi adaugam putina faina. Obtinem o maia pe care o punem la dospit pana isi dubleaza volumul.
Diluam mierea in apa si adaugam margarina topita. Adaugam maiaua, omogenizam, apoi treptat punem faina.
Framantam pana obtinem un aluat omogen de consistenta plastelinei.
Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul apoi intindem o foaie pe care presaram miezul de nuca amestecat cu zaharul.
Rulam cat mai strans ca pe o rulada si taiem cu un cutit foarte ascutit rulouri aproximativ egale.
Le punem in picioare in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei sau margarina si le mai lasam circa 30 minute sa creasca.
Le ungem cu un sirop din apa si zahar ca sa se rumeneasca frumos. Daca nu tineti post le ungeti cu galbenus de ou batut cu cateva linguri lapte.
Le lasam la cuptor pana se rumenesc.
Cand sunt gata ii ungem cu sirop din apa cu zahar pentru aspect. Zaharul se pune dupa gustul fiecaruia.
Pofta buna!
Citeste si: Cea mai bună supă cu găluște de post. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină
Citeste si: Rețetă de chec 888- delicios, rapid și economic
Cele mai bune prăjituri de post. Palmieri
Ingrediente Palmieri
400 g aluat foietaj
zahar tos
scortisoara macinata
zahar pudra
Mod de preparare Palmieri
Amestecam zaharul cu scortisoara.
Se presara pe masa de lucru zahar si scortisoara de dimensiunea foii de aluat, asezam foaia peste zahar si presaram si peste foaie amestecul de zahar si scortisoara.
Trecem cu sucitorul peste foaie, apoi incepem sa rulam cele doua capete opuse pana la mijloc. Dupa fiecare pliere a foii se trece usor cu sucitorul deasupra.
Cu un cutit taiem felii subtiri din aluat, apoi le asezam pe o tava si le tinem la rece 15 minute, dupa acest timp le scoatem si le asezam in tava de copt prevazuta cu hartie de copt.
Palmierii se asaza la distanta intre ei, la copt isi vor mari volumul.
Se coc 15 minute pana se caramelizeaza.
Se servesc pudrati cu zahar pudra.
Pofta buna!
Citeste si: Zacusca de vinete. Cea mai buna reteta ca sa pui in camara un deliciu fabulos
Citeste si: Saramura pentru muraturi- secretul ca sa-ti iasa perfecta
Cele mai bune prăjituri de post. Salam de biscuiti
Mod de preparare Salam de biscuiti
2 pachete mari de biscuiti se maruntesc, se taie cuburi un pachet de rahat. Apoi se pun intr-un vas mare biscuitii, rahatul, 2 linguri de margarina, cacao, esente, nuca, stafide, apa cat sa se lege. Se asaza sul pe o folie pe care anterior s-a imprastiat nuca de cocos, se ruleaza si se pune la figider.
Salamul de biscuiti este gata de taiat dupa cateva ore de stat la rece.
Pofta buna!
citeste mai mult pe sfatulparintilor