Zacusca de fasole
Zacusca este una dintre „conservele” fără conservanți dintre cele mai gustoase, sănătoase și, în consecință logică, apreciate de tot românul. Foarte potrivită pentru lunile geroase de iarnă, când ne lipsesc legumele proaspete (nu vorbim de „cartoanele” importate de super-market-uri…), zacusca este, însă, bună în orice altă perioadă a anului.
Citeste si: Fasole bătuta. Reteta traditionala de fasole frecata cu sos de ceapa si bulion
Știi cât de sănătoasă este zacusca de fasole? Iată rețeta completă!
Iată, poate, cea mai simplă și ieftină rețetă pentru zacusca de fasole. Gust savuros garantat! Chiar dacă nu ai mai făcut până acum zacuscă, dacă urmezi indicațiile următoare, nu ai cum să greșești. Încearcă, spor la treabă!
Ingrediente pentru zacusca de fasole
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- 1 kg de fasole uscată
- 2 kg de ceapă
- 3 kg de gogoşari
- 1 l de ulei
- 1 l de bulion
- sare
Mod de preparare pentru zacusca de fasole
- Pune fasolea la fiert. Dă-o în fiert de 3-4 ari, schimbând apa de fiecare dată. Las-o apoi să fiarbă o oră. Dă-o de pe foc și las-o să se răcească.
- Dă-o apoi prin maşina de tocat sau prin blender (variantă mult mai eficientă și mai rapidă).
- Dă gogoşarii prin maşina de tocat sau prin blender. Curăță ceapa şi toac-o mărunt. Călește-o puțin în ulei ușor încins. Adaugă fasolea și gogoșarii în tigaia în care ai călit ceapa, pune bulionul şi sarea (după gust). Lasă totul la fiert cel puțin o oră, până când iese uleiul la suprafaţă.
- Pune zacusca în borcane spălate bine și uscate complet (eventual în cuptorul încins) şi toarnă, ca ultim strat, deasupra, o linguriţă de ulei. Închide etanș și bag-o în cămară sau… poftă bună pe loc!
Citeste si: Cele mai bune prăjituri de post. Tot 5 deserturi irezistibile
Citeste si: Reteta briose de post cu dulceata. Se fac atat de usor
Citeste si: Reteta briose de post cu dulceata. Se fac atat de usor
Zacusca de fasole la borcan
Umplem borcanele fierbinți cu zacusca de fasole boabe, de asemeni fierbinte.
Le înfiletam capacele bine spălate și șterse și le dăm la cuptor, cu focul aprins, pentru 10 minute.
După stingerea focului le lăsăm în cuptor până a doua zi când se vor răci definitiv.
Le etichetăm și le trecem în cămară, urmând să ne răsfățăm cu zacusca de fasole boabe la iarnă, sau în zilele de post.