Cum obții ajutor social în România. Cunoste-ti drepturile

Autor: L.S.
Actualizat: 19 nov 2020, 18:45

Totul despre cum obtii ajutor social in Romania: conditii, beneficii, formulare

Cum obtii ajutor social in Romania. Iata care sunt situatiile in care poti sa ceri beneficii:

Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat, informeaza Comisia Europeana prin site-ul oficial al Uniunii Europene

Beneficiază de ajutor social și persoanele fără domiciliu sau reședință și fără locuință aflate în situație de nevoie, pe baza declarației pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării.

Persoanele fără locuință beneficiază de ajutor social numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din cadrul comunei/orașului/sectorului în care locuiesc.

Citeste si: Se dau bani de la stat pentru bone! Cum faci sa primesti 710 lei lunar

Citeste si: Anunt oficial despre pensii: azi se termina recalcularea! Ce se intampla cu pensiile romanilor

Cum obții ajutor social în România. Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Pentru a primi ajutorul social, atât familiile, cât și persoanele singure cu vârsta de peste 18 ani al căror venit net lunar este mai mic decât venitul minim garantat nu trebuie să dețină bunuri sau proprietăți precum:

clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;

terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000

metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;

autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;

utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;

utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;

depozite bancare cu valoare de peste 3.000

RON;

suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;

altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Titularul ajutorului social are obligația să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Pentru a primi ajutorul social, cel puțin unul dintre membrii familiei beneficiare care este major, apt de muncă și care nu urmează o formă de învățământ la cursuri de zi, are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local.

În cazul în care această persoană își pierde temporar sau definitiv capacitatea de muncă, obligația de a presta munca de interes local poate fi transferată altor persoane din familie, cu acordul primarului.

Citeste si: LOVITURA pentru acesti pensionari! Pensiile lor vor fi IMPOZITATE! S-a dat LEGE!

Citeste si: S-a votat! Crește valoarea bonurilor de masă! Ce valoare vor avea tichetele

Cum obții ajutor social în România. La ce beneficii am dreptul și cum le pot obține?

Suma acordată ca ajutor social unei persoane singure sau unei familii reprezintă diferența dintre nivelul lunar al venitului minim garantat și venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei.

Nivelul lunar al venitului minim garantat depinde de numărul persoanelor dintr-o familie și de valoarea indicatorului social de referință (ISR), care este de 500 RON în 2019.

Nivelul lunar al venitului minim garantat este calculat astfel:

Numărul de persoane Venitul minim garantat raportat la ISR Suma în lei

1 persoană 0,283 ISR 142 RON

2 persoane 0,510 ISR 255 RON

3 persoane 0,714 ISR 357 RON

4 persoane 0,884 ISR 442 RON

5 persoane 1,054 ISR 527 RON

Citeste continuarea pe site-ul oficial al Comisiei Europene. Aici gasesti toate detaliile necesaredespre cum sa obtii ajutor social in Romania

Citeste si: Se dau cate 2.080 de lei de la stat pentru fiecare! Banii intra direct pe card: verifica-ti contul

Citeste si: Ajutor nou de la stat: bunicii primesc bani in plus pentru cresterea nepotilor! Suma nu este mica: cat se da lunar

 

Taguri: