Somnul este starea fiziologică prin care corpul se reface pentru a-și relua activitățile zilnice. Cu cât depui efort mai mult, cu atât vei dori să dormi mai mult, să te refaci.
Fiecare persoana are nevoie de o saltea pentru somn, iar aceasta trebuie sa se potriveasca necesitatilor fiecaruia. Faptul că o saltea este ieftină sau scumpa, nu înseamnă că ne va ajuta să avem un somn plăcut, un somn relaxant și… cel mai important lucru: odihnitor.
Așadar, trebuie să fim cumpătați, trebuie să fim echilibrați în tot ceea ce facem, iar sa alegi corect salteaua de pat nu face exceptie.
Semne că trebuie să îți schimbi salteaua
1. Nu te poți odihni bine
2. Te trezești cu dureri de spate, amorțit. Ah, trebuie luat în calcul și faptul că nu faci mișcare suficientă pe timpul zilei
3. Salteaua s-a deformat în zona în care dormi
4. Ai o saltea de pat de peste 10 ani
Cum sa alegi corect salteaua de pat? Care sunt criteriile principale?
Trebuie să știm ce tipuri de saltele avem pe piață:
saltele cu arcuri
saltele de burete/spumă memory
saltele cu arcuri împachetate individual
saltele de burete/poliuretan
saltele crossover
saltele ortopedice
saltele cu apă
saltele gonflabile
Saltele cu arcuri
Cele de la Relaxa sunt cele mai populare. Acestea se fabrică la Mizil și au un istoric tare interesant. Pe vremuri acestea erau printre cele mai cumpărate din România. Acum foarte multe branduri și-au “branduit” saltelele în așa fel.
Sigur, nu trebuie să vă faceți griji de faptul că vor fi arcurile de acum 30-40 de ani, de pe vremea comunismului.
Tehnologia de fabricare a evoluat foarte mult.Chiar au apărut modele foarte performante. Bineînțeles că și prețul crește odată cu tehnologia. Sunt mai multe criterii: în funcție de tipul artcului, de numărul de spire sau dacă sunt sau nu izolate arcurile.
Din punctul meu de vedere, saltelele pe arcuri sunt ok în momentul în care:
partenerul are o greutate mai mare și dorești să te “separi” de mișcările lui
durata de viață este mare, există modele cu garanție 10-15 ani
permit circularea aerului
nu trebuie să le
Saltele cu spumă
Sunt realizate dintr-un material ce are o elasticitate foarte bună. Această spumă este destul de rezistentă în timp și poate susține o greutate mare. Sigur că, dacă le comparăm cu cele pe arcuri, ne vom da seama că cele cu spumă nu sunt atât de durabile.
Avantaje găsim destul de multe:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
coloana vertebrală va fi “liniștită”
te poți mișca în voie în pat pentru că se adaptează corpului
sunt hipoalergenice (nu produc alergii)
Prețurile pentru astfel de saltele pleacă de la 300 de lei, în funcție de mai multe criterii.
O particularitate a acestora este salteaua memory foam. Sunt realizate dintr-un material vasco-elastic. Acestea sunt realizate dintr-un material ce se pliază după corp, se adaptează la forma corpului.
Sunt apărute de câțiva ani, iar pe forumuri sunt discuții teribile despre calitatea acestora. Unii ar băga mâna în foc că este vorba despre marketing, nu despre calitate.
Din punctul meu de vedere, calitatea este vizibilă pentru modelele ce au materiale naturale: lână, păr de cal, bumbac sau latex.
Este bine ca acestea să aibă minim 4 cm de strat de memorie.
Ca sa legi corect salteaua de pat este indicat sa tineti cont si de greutatea corporala.
Dacă aveți o greutate peste cea normală, alegeți saltele cu arcuri care au o grosime mai mare.
Dacă totuși preferați varianta cu spumă, cumpărați una cu densitate cât mai mare. Însă oricât de mult va doriți un tip de saltea, e bine să țineți cont și de partener.
O saltea sănătoasă nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare.
Iar dacă vreți să cumpărați una nouă sau pur și simplu să testați duritatea celei de acasă, există un test foarte simplu: „În clipa în care ne culcăm pe spate și mâna o introducem sub regiunea lombară, această regiune lombară nu trebuie să fie foarte ridicată. Dacă e ridicată înseamnă că am o poziție hiperlordozantă și înseamnă că nu e comfortabilă. Trebuie să fie mai jos, aproape de saltea, nu înfundată în saltea pt că nu este bine”, după cum explică kinetoterapeutul.
Nici pretul nu este un criteriu eliminatoriu atunci cand te gandesti cum sa alegi salteaua de pat. Scump nu inseamna neaparat confortabil! Tine cont ca dimensiunea patului sa fie cu 15-20 de centimetri mai mare decat inaltimea ta, tine cont de greutatea ta corporala, dar si de pozitia in care dormi.
O saltea mai tare poate sa fie de folos cuiva care obisnuieste sa doarma pe burta sau pe spate, in schimb, cei care dorm pe o parte au nevoie de o saltea mai moale.
Nu ezita sa ceri sfatul unui specialist de la raion, atunci cand mergi sa cumperi noua saltea! Si inca un sfat: e nevoie de cateva nopti, 10-12, in care sa dormi pe noua saltea, inainte sa spui daca ti se potriveste sau nu.
sursa: dormim.info, digi24
Citeste si: Fiul lui Gheorghe Dinca a participat la un viol in grup. Secretele din cazul CARACAL sunt cutremuratoare
Citeste si: Atentatele de la 11 septembrie: ce se afla acum in locul “turnurilor gemene”
Citeste si: E grav! Anunt devastator pentru romani: preturile au explodat! Ramanem fara bani in buzunare