Exista numeroase tabele pe care le poti folosi pentru a-ti afla sau calcula greutatea ideala. Exista chiar si unele formule care iti indica ce greutate ar trebui sa ai in functie de varsta si inaltime. Insa inainte de a te apuca sa calculezi, trebuie sa stii ca exista numerosi factori care iti pot influenta masa corporala. Probabil ca te-ai intrebat la un moment dat care este greutatea ideala sau te-ai intrebat, pur si simplu, cate kilograme ar trebui sa ai.
Citeste si: Dieta daneză: slăbeşti până în 20 kg în 13 zile
Citeste si: Bea apa calda cu lamaie, pe stomacul gol, si vei fi mai...! Mitul spulberat de specialisti
Greutatea ideala- Ce este greutatea ideala?
Ideea de "greutate ideala" a fost conceputa de o companie de asigurari, in anul 1943. Scopul calcularii greutatii ideale a fost de a identifica grupurile de persoane cu rata cea mai scazuta de mortalitate.
Din 1943 incoace, tabelele pentru inaltime si greutate au evoluat, folosindu-se de-a lungul timpului o diversitate de standarde pentru a calcula greutatea ideala a unei persoane.Greutatea ideala- Cat ar trebui sa fie greutatea ideala daca esti femeie
Potrivit standardelor actuale, o femeie de 1,55 m are o greutate ideala care este cuprinsa intre 43 si 52 de kilograme.
Greutatea ideala- Cat ar trebui sa fie greutatea ideala daca esti barbat
Potrivit standardelor actuale, un barbat de 1,55 m are o greutate ideala cuprinsa intre 45 si 53,5 kilograme.
Greutatea ideala- Indicele de masa corporala (IMC) este una dintre cele mai populare metode prin care se poate calcula greutatea ideala.
Este simplu sa iti afli IMC-ul, pentru ca exista calculatoare online, in care este suficient sa introduci inaltimea si greutatea actuala.
Daca IMC este cuprins intre 30 si 34,9, este obezitate de gradul intai; IMC intre 35 si 39,9 este obezitate de gradul al doilea; IMC de peste 40 este obezitate de gradul trei.
Citeste si: Dieta keto: cat de sanatos e sa tii dieta ketogenica
Citeste si: Dieta cu struguri! Cum să slăbești 3 kilograme în 5 zile
Citeste si: Cum să dobândești o imunitate de fier toamna aceasta
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Greutatea ideala- Factorii esentiali care influenteaza greutatea
Desi exista multe obiceiuri sanatoase pe care o persoana le poate cultiva pentru a-si mentine greutatea in parametri normali (cum ar fi sa adopte o dieta sanatoasa si sa faca miscare in mod regulat), exista si alti factori de care trebuie sa tinem cont si, din pacate, unii dintre acestia nu pot fi controlati. Greutatea optima a unei persoane depinde de un numar mare de factori, cum ar fi:
Varsta
Oamenii, in general, iau in greutate (acumuleaza kilograme, desi nu isi doresc acest lucru) pe masura ce inainteaza in varsta si, in acelasi timp, tot din cauza procesului de imbatranire, pierdem masa musculara.
Nu poti determina greutatea ta ideala doar in functie de varsta. O greutate optima depinde, cu adevarat, de inaltimea si de sexul (genul) tau, indiferent de varsta pe care o ai. Persoanele mai inalte au mai multe kilograme, in mod natural, decat persoanele minione. Iar barbatii au o masa corporala mai mare decat femeile de aceeasi inaltime cu ei, deoarece domnii au o cantitate mai mare de muschi in corp, muschii fiind mai densi decat grasimea. Asa ca trebuie sa ai in vedere ambii factori- inaltimea si sexul- atunci cand vrei sa iti afli greutatea optima.
Raportul dintre grasime si masa musculara
Specialistii spun ca pana si raportul dintre grasimea din corp si masa musculara indeplineste un rol in ce priveste greutatea unei persoane.
Inaltimea
Persoanele care sunt mai inalte, de cele mai multe ori, au mai multe kilograme decat persoanele care sunt scunde.
Sexul
Si sexul poate fi un factor care are un rol in greutatea unei persoane. In unele cazuri, femeile au o greutate mai mica decat cea a barbatilor.
citeste continuarea pe doc.ro
Citeste si: Tu ai asa ceva in frigider? Scoate-le cat mai curand: te poti imbolnavi grav
Citeste si: Apa care face minuni. Resetează organismul, este un veritabil miracol
Citeste si: Cum poti salva PLANETA mancand sanatos. Raportul uimitor al ONU