Hotele sunt unele dintre cele mai importante aparate electrocasnice din bucatarie.
Gatitul va fi mult mai confortabil cu ajutorul unei hote de calitate deoarece mirosul, fumul si aburii plini de grasime vor fi eliminati din bucatarie.
Hotele sunt de doua tipuri, cu evacuare sau cu recirculare, iar montajul si dificultatea lui difera in functie de model.
Iata cum instalezi o hota in bucataria ta:
Instalare hota: cum montezi o hota cu evacuare la exterior
Hotele cu evacuare la exterior se monteaza cel mai greu, insa sunt si cele mai eficiente, deoarece aerul captat este aruncat in afara incaperii.
Ca regula, montajul unei hote se realizeaza la o distanta de maximum 75 de centimetri fata de aragaz, dar nu mai jos de 60 de centimetri.
Nerespectarea acestor distante va face ca hota sa nu functioneze eficient: fiind montata prea sus hota nu va reusi sa absoarba asa cum trebuie aburul; daca este montata prea jos exista riscul ca diverse componente din hota sa se strice din cauza caldurii generate de aragaz.
De regula hotele cu evacuare la exterior se instaleaza cu un burlan de evacuare ce are diametrul de 120 mm.
In caz contrar hota nu va functiona la randament maxim deoarece aerul captat din interior nu va fi complet evacuat in exterior.
In cazul in care gaura in perete nu este data va trebui sa faceti acest lucru folosind un ciocan rotopercutor, acesta fiind pasul cel mai greu in instalarea unei hote cu evacuare la exterior.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citeste si: Renovare bucatarie- 7 idei pentru un buget redus
Instalare hota: cum montezi o hota cu recirculare
Hotele cu recirculare nu sunt la fel de eficiente ca cele cu evacuare la exterior.
Tehnologia a evoluat insa enorm de-a lungul timpului iar acum randamentul hotelor cu recirculare nu este departe de cel al hotelor clasice.
Marele avantaj in instalarea unei hote cu recirculare este reprezentat de faptul ca montajul ei nu necesita gaurirea peretelui.
Hota cu recirculare preia aerul din incapere si il filtreaza, folosind un filtru de carbon special din interior. Ulterior, dupa ce trece prin acest filtru, aerul este evacuat inapoi in incapere.
De regula aceste filtre de carbon sunt foarte eficiente in retinerea mirosurilor si grasimii. Dezavantajul hotelor cu recirculare consta in faptul ca aceste filtre trebuie schimbate periodic.
Unele dintre ele pot fi totusi refolosite. Atunci cand acestea nu mai absorb mirosurile acestea pot fi regenerate: mai intai se spala, iar dupa ce se usuca trebuie puse in cuptor timp de 2 ore la o temperatura de 70 de grade.
Citeste si: 4 ustensile de bucătărie recomandate de cei mai buni chefi