Proiectul de lege privind pensiile ocupaţionale a fost adoptat de către senatori. Pentru a deveni realitate, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de preşedintele Iohannis şi apoi publicat în Monitorul Oficial.
Pensia ocupationala. O noua pensie
Pensia ocupationala este o formă de pensie suplimentară care poate fi acordată de către angajatori, iar proiectul de lege pentru care senatorii şi-au dat girul vizează transpunerea în legislaţia românească a unor directive europene.
Pensia ocupaţională ar urma să fie facultativă, iar schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care doreşte să ofere aceste beneficii salariaţilor. Proiectul de act normativ prevede că un fond de pensii se poate organiza doar la iniţativa unui administrator autorizat, iar fondul va putea include angajatii unei singure firme sau ai mai multor firme.
Citeste si: Se modifică Legea Pensiilor! Românii care pot ieși mai devreme la pensie
Citeste si: Mii de locuri de munca disponibile! Nu ai nevoie de experiență. Te angajează imediat
Atât angajatorul, cât şi angajatul vor putea contribui la fondul de pensie ocupaţională. Un angajator care doreşte să ofere pensii ocupaţionale trebuie să le ofere tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţiile necesare. Acestea pot fi diferite, în funcţie de vechimea, funcţia sau salariul angajaţilor. Este important de menţionat că un angajat nu poate fi obligat să contribuie la acest fond de pensii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Proiectul de lege stabileşte că banii vor fi vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale pe conturi individuale, astfel că un participant se poate transfera la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără vreo penalizare.
sursa: capital.ro
Citeste si: Salariile cresc in 2020. Domeniile in care se castiga 10.000 de lei pe luna
Citeste si: Cum o sa taie PNL pensiile si salariile! "Iohannis vrea sa va prosteasca"
Citeste si: E oficial: se reduce varsta de pensionare! La cat se va iesi la pensie de acum inainte