RAPORT: Romania, in topul saraciei si mortalitatii in randul copiilor. 150.000 de copii adorm flamanzi

Author: L.S.
Actualizat: 26 nov 2020, 01:01

RAPORT Salvati Copiii: Peste o treime dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei si 150.000 adorm flamanzi

Romania are cea mai mare rata a mortalitatii in randul copiilor din Uniunea Europena, cu un capitol separat al mortalitatii sub un an, iar deprivarea materiala severa in randul copiilor sub 6 ani (21,5%) este cea mai ridicata din UE (media este de 5,9%).

Peste o treime dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei si 150.000 adorm flamanzi.

Desi principiul interesului superior al copiilor este bine definit juridic, situatia copilului in Romania ramane una critica, cu peste o treime dintre copii traind sub pragul saraciei, cu un clivaj cronic intre urban si rural in ceea ce priveste drepturile de baza – sanatate, educatie, viata- si un abandon scolar care isi pune amprenta asupra dezvoltarii societatii. Totodata, Romania are cea mai mare rata a mortalitatii in randul copiilor din Uniunea Europena, deprivarea materiala severa in randul copiilor sub 6 ani (21,5%) fiind cea mai ridicata din UE (media este de 5,9%), scrie wall-street.ro

Toate acestea sunt datele unui Raport complex asupra drepturilor copilului in Romania, realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania si Avocatul Poporului.

Analiza situatiei copilului si a drepturilor sale in Romania scoate in evidenta faptul ca progresele inregistrate in ultimul deceniu sunt fie modeste (rata mortalitatii infantile, protectia impotriva violentei, combaterea saraciei, sistemul de protectie), fie nule (educatie, protectie medicala, protectia copiilor cu dizabilitati).

Mai mult, conditiile de viata si de accesibilitate la servicii s-au agravat in cazul copiilor de etnie roma si a copiilor cu dizabilitati.

Atunci cand analizam modul in care societatea romaneasca respecta obligatia de a oferi copiilor un regim special de protectie si asistenta, asa cum cere Constitutia Romaniei, trebuie sa tinem seama de faptul ca, in spatele acestor statistici, se afla copii cu destine proprii. Interesele fiecarui copil sunt primordiale si din aceasta perspectiva trebuie sa intervenim, fie ca reprezentanti ai unei institutii cu responsabilitati in acest sens, fie ca parinti ori simpli adulti carora le pasa de prezentul si viitorul copiilor nostri.

Acest Raport va deveni un instrument important pentru institutia pe care o conduc in munca mea si a colegilor mei”, a precizat Renate Weber, Avocatul Poporului.

Citeste si: Cosul minim. De ce salariu au nevoie romanii ca sa traiasca decent in 2019

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Cine este sotia lui Ludovic Orban si cu ce se ocupa sotia Primului Ministru al Romaniei

Saracia in randul copiilor

Aproximativ 21,5% dintre copiii romani traiesc in deprivare materiala severa – cea mai ridicata rata din UE; unde media este de UE 5,9%- si peste 32% traiesc sub pragul de saracie. Acest procent include persoanele ale caror venituri sunt mai mici de 60% din venitul mediu la nivel national (adica sub 616 lei/persoana/luna in 2017), incluzand prestatiile sociale.

Romania are cea mai mare rata a saraciei relative persistente din Uniunea Europeana. Peste o treime dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei si 150.000 adorm flamanzi

Mortalitatea in randul copiilor

Mortalitatea in randul copiilor situeaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii de doua ori mai mare decat media Uniunii pentru populatia intre 0-19 ani. Concret, in Romania, rata mortalitatii in 2017 a fost de 61,69 la 100.000 copii si adolescenti, in timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60. Se pune deci intrebarea inabilitatii Romaniei de a asigura supravietuirea copiilor in conditiile resurselor financiare pe care le are la dispozitie.

citeste mai mult pe wall-street.ro

Citeste si: Se dau bani pentru români! Fondurile au fost suplimentate! Programele continuă şi în 2020

Citeste si: Timisoara: un bebelus, un copil si o mama au murit ca sobolanii in casa, dupa ce blocul a fost deratizat de catre o firma autorizata

 

Taguri: