„ Până în prezent, 2.332 de cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate la cabinetele de medicină școlară din instituțiile de învățământ de stat din Capitală, cabinete ce fac parte din rețeaua coordonată prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
La acest număr se adaugă elevii din învățământul privat și pacienții care au mers la medicii de familie, date care nu sunt raportate către Primăria Capitalei”, anunţă STB într-un comunicat citat de Digi24.
Astfel, în prima zi vor fi disponibile circa 100.000 de măști, care vor fi distribuite la cerere călătorilor prin intermediul celor 220 de centre de vânzare, celor 300 de controlori și al conducătorilor de vehicule.
La centrul de vânzare de la terminalul Sosiri al Aeroporului Internațional „Henri Coandă” sunt disponibile cele mai multe măști medicale, acesta fiind un important punct de intrare în București al cetățenilor străini, precizează Societatea.
În funcție de necesități, instituţia va suplimenta în perioada următoare cantitatea de măști pentru distribuirea către călători. Pentru protejarea celor din jur, STB le recomandă călătorilor care prezintă simptome de gripă să solicite măști de protecție de la centrele de vânzare, de la conducătorii de vehicule sau de la echipele de control și să aibă în vedere faptul că, potrivit instrucțiunilor de utilizare, acestea trebuie îndepărtate atunci când se umezesc și nu mai asigură protecție.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Măsuri de siguranţă fără precedent
Pe 22 ianuarie a fost constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor Sănătăţii, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne şi Transporturilor.
Comitetul a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare. Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade.
Alte recomandări sunt: asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.); expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative; asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7) în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii care prezintă simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal; asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie.
Citeste si: Scoli inchise din cauza gripei la Bucuresti. Cum au aflat parintii ca nu isi pot duce copiii la scoala luni