Schimbare majoră în educație! Câte clase sunt acum obligatorii și ce examene noi vor avea de susținut elevii

Autor: L.S.
Actualizat: 08 sep 2020, 23:25

Vor avea loc schimări majore în sistemul de învățământ. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunţat de vineri că există o propunere de modificare a structurii sistemului de învăţământ.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea din sistemul educațional din România.

Noua lege mărește numărul de clase obligatorii pe care un copil trebuie să le facă. Legea educaţiei naţionale 1/2011 prevede că învățământul obligatoriu este mărit la 15 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare din învăţământul preşcolar.

Clasa pregătitoare va fi redenumită „clasa întâi”. De acum, elevii vor intra direct de la grădiniță în clasa întâi, începând cu vârsta de 6 ani.

Ciclul primar clasic va fi alcătiut din clasele I-III. Din clasa a IV-a, copiii vor avea pe lângă un învățător și profesori.

Citeste si: Alocaţiile sunt MAJORATE, dar ÎNCĂ nu sunt plătite! Ce se întâmplă

Evaluările naţionale vor avea loc la clasa a III-a şi a VI-a. Până acum Evaluările Naţionale au avut loc la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a, care era necesară pentru admiterea la liceu, va deveni Evaluarea Naţională de la clasa a IX-a. Propunera Ecaterineri Andronescu este ca cei care nu fac faţă la Evaluarea Naţională să facă un an suplimentar.

Citeste si: Vești bune pentru mamele din România! Ce valoare va avea indemnizația de creștere a copilului

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Clasa a IX-a va trece la gimnaziu. Noua lege propune ca de acum elevii claselor VII-IX să aibă parte de un consilier de carieră.

Balacaureatul va fi susținut în 4 tipuri de programe, respectiv ştiinţe, studii socio-umaniste, studii vocaţionale şi bacalaureatul profesional. Fiecare program vine cu un examen nou.

Vezi programul kanal d

Ciclul secundar superior va începe la 15 sau 16 ani va dura 3 sau 4 ani.

Acesta va fi organizat în programe de studii profesionale, studii liceale vocaționale, studii liceale de științe și socio-umaniste. În funcție de prigramul de studii se vor susține examene de absolvire diferite, concretizate cu diplome de bacalaureat.

Alineatele (1) şi (2) ale articolului 16 se modifică şi vor avea următorul cuprins: «Art. 16. – (1) Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.

Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. (2) Frecventarea învăţământul obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani». Alineatul (1) al articolului 24 se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 24. – (1) Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.
Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.»”

Vazi cele mai hot stiri kanal d

sursa: capital.ro