Vești bune pentru mamele din România! Ce valoare va avea indemnizația de creștere a copilului

Autor: L.S.
Actualizat: 09 sep 2020, 05:40

Vești bune pentru mamele care au un venit mai mic în timpul celei de-a doua sarcini, decât în cazul primei sarcini!

Un proiect de Lege prevede acordarea indemnizației de creștere a copilului anterior, dacă aceasta este mai mare decât indemnizația pe care părintele ar primi-o pentru noul copil care urmează să vină pe lume.

Vești bune pentru mamele din România! Ce valoare va avea indemnizația

Mămicile vor primi indemnizația pentru creșterea copilului anterior, dacă aceasta a fost mai mare

Citeste cele mai hot stiri kanal d

Proiectul, iniţiat de parlamentari UDMR, PNL, PSD şi minorităţi, prevede ca, „în cazul în care rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit în cazul copilului anterior, să se acorde cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului anterior”.

Citeste si: În sfârşit: Luna aprilie aduce alocaţii mai mari pentru copii

„De asemenea, se doreşte reglementarea expresă a obligativităţii angajatorului de a aproba concediul pentru creşterea copilului şi reglementarea interdicţiei angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă,

iar această formă de protecţie să se prelungească pe o perioadă de şase luni după revenirea definitivă a salariatului la locul de muncă”,
potrivit raportului întocmit de Comisia pentru muncă.

Vezi kanal d live

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată

Citeste si: Salariile în 2019. Informaţii de ultimă oră. Veste bună pentru toţi românii

Conform prevederilor art. 11 al OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, „cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat dreptul la concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, de regulă aceasta fiind tatăl copilului.

În situaţia în care nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia”.

Practic, indiferent dacă tatăl solicită sau nu dreptul la concediu, perioada mamei rămâne de 11 luni, iar dacă tatăl nu solicită acest drept concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună. În practică, apare deseori situaţia în care angajatorul ori nu aproba acest concediu de o lună pentru creşterea copilului ori dispune încetarea raportului de muncă sau de serviciu după revenirea definitivă a salariatei/salariatului, se arată

în expunerea de motive a textului de act normativ.

Citeste si: Pensii: Vești bune! Anunț major pentru românii cu vârsta între 35 și 45 de ani

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată.

sursa: stirimondene.fanatik.ro