Se dau bani de la stat! Zeci de mii de români s-au trezit cu sumele în conturi! Verifică-ți cardul!

Autor: A.I.
Actualizat: 23 nov 2020, 03:30

Zeci de mii de români s-au trezit cu bani în conturi! Și tu poți fi printre ei, așa că verifică-ți cardul!

Dacă te afli printre fermierii care au depus cerere pentru subvenție, banii ți-au intrat sau îți vor intra în cont.

Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul a asigurat fonduri astfel încât peste 1,4 miliarde de euro să fie plătiţi fermierilor sub formă de avans, până la finalul lunii noiembrie.

"Am început la timp plata subvenţiilor pentru fermieri, aşa cum ne-am angajat. În doar trei zile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a reuşit să autorizeze plata a aproape 440 de milioane de euro, bani transferaţi în conturile a 390.000

de fermieri. Banii sunt necesari pentru pregătirea culturilor de toamnă şi a viitorului an agricol. Am asigurat fonduri astfel încât, până la finalul lunii noiembrie, peste 1,4 miliarde de euro să fie plătiţi fermierilor sub formă de avans", a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul demis le-a mulţumit atât ministrului Agriculturii, Petre Daea, cât şi lucrătorilor APIA pentru efortul de care au dat dovadă pentru ca banii să ajungă mai devreme în conturile fermierilor.

Se dau bani de la stat! Verifică-ți cardul

Avansul pentru subvențiile pe suprafață se acordă în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, iar din 1 decembrie 2019, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate. Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019.

Asta în timp ce pentru plăţile schemelor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) cursul de schimb valutar este de 4,6635 lei/euro. Acesta a fost stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2018.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7 euro//ha), plata pentru înverzire (59,3 euro/ha), iar plata pentru tinerii fermieri (31,2 euro/ha). Pentru speciile ovine/caprine, plafonul alocat este de 17,7 euro/animal.

Numărul cererilor pentru subvenții a scăzut ușor

Petre Daea, ministrul demis al Agriculturii, a declarat pe 30 septembrie că aproape 300.000 de dosare au fost procesate dintr-un total de 900.000, pentru acordarea subvenţiilor în avans în agricultură. Potrivit celor de la APIA, peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane hectare au fost depuse până la data de 15 mai, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, aferente anului 2019.

Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare, fapt care confirmă tendinţa de comasare a terenurilor, notează APIA. Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Citeste si: Modificările proiectului "Oxigen". Ce taxe vor plăti românii pentru a traversa Bucureştiul

Citeste si: Locuri de munca bine platite! 9900 de lei pentru romanii care indeplinesc conditiile de angajare

Citeste si: Iohannis a semnat! Cine sunt romanii care nu mai platesc impozite