Solstitiul de iarna 2019. Obiceiuri si traditii de cea mai scurta zi din an

Autor: L.S.
Actualizat: 20 dec 2021, 00:05

Nu toată lumea din vremea noastră își amintește exact de ziua când vine solstițiul de iarnă. Anul acesta, ziua cea mai scurta va fi 22 decembrie.

Nu toată lumea din vremea noastră își amintește exact de ziua când vine solstițiul de iarnă. Cei mai mulți consacră zilele trecute în decembrie să se pregătească pentru sărbătorirea Anului Nou, Crăciunului, cumpărarea de cadouri, inventarea unui meniu festiv. Pentru strămoșii noștri, însă, a fost o zi foarte importantă. El a fost asociat cu întoarcerea naturii la renaștere, înzestrat cu semnificații speciale, plin de tradiții.

Când va fi solstițiul de iarnă în 2020

Mulți din obișnuință cred că cea mai lungă noapte a căzut pe 22 decembrie. Cel mai adesea este, dar într-un an bisecat, care va fi 2020, va fi o zi mai devreme și va veni pe 21 decembrie. (2019- 22 decembrie, ora 06:19, iar in 2020- 21 decembrie, ora 12:02).

În această zi, Soarele se ridică la cea mai mică înălțime posibilă, iar axa pământului se înclină spre el cât mai mult posibil.

Polul Nord se va cufunda în noaptea polară, caracterizată prin faptul că soarele nu va răsări deasupra orizontului. Imediat după aceasta, zi după zi, orele de zi vor crește, iar întunericul va scădea.

În 2020, solstițiul de iarnă se încadrează luni, 21 decembrie. Aceasta este data celei mai scurte zile din an și cea mai lungă noapte, iar in 2019, solstitiul de iarna este in 22 decembrie.

Oamenii au asociat mult timp solstițiul de iarnă cu începutul unui nou ciclu anual, renașterea Soarelui, natura. După cea mai lungă noapte, ziua în sfârșit a început să crească treptat, ceea ce a dat speranță la fericire, bogăție, o recoltă bună. Astăzi, sensul principal al vacanței în multe culturi a fost mutat în Crăciun, Anul Nou.

Citeste si: Horoscop weekend 21- 22 decembrie 2019. Zodia Leu are parte de mari provocari, Gemenii sunt impasibili la agitatia familiei

Citeste si: Calendar ortodox, Ignat 2019. Pe 20 decembrie este interzis sa faci aceste lucruri

Poveste de sărbători

Cu milenii în urmă, oamenii erau neliniștiți de Soare, de lumina și de căldura care le-a fost oferită. Multe popoare au făcut asocieri între solstițiul de iarnă și lupta dintre lumină și întuneric, în care principiul întuneric s-a retras sub puterea și puterea luminii.

Știau despre solstițiul din epoca neoliticului. Dovada directă este aspectul unor clădiri arheologice, inclusiv Newgrange și Stonehenge. Axele lor sunt aliniate astfel încât acestea să corespundă în mod clar direcției de răsărit și apus de soare în această zi. Importanța evenimentului astronomic a fost asociată istoric cu faptul că a marcat trecerea la o perioadă dificilă asociată cu frigul și foamea. Un pic mai mult, iar stocurile pregătite pentru iarnă s-au epuizat.

Grecia antică și Roma

Multe culturi au asociat solstițiul cu renașterea, întâlnirea zeităților. Deci, în Grecia antică, zeul lumii interlope Hades s-a ridicat la Olimp. La această dată calendarele au fost aliniate, a fost dat începutul unui nou ciclu anual. Noua perioadă a devenit simbolul a tot ceea ce este nou. În Rusia se spunea: „soarele- pentru vară, iarna- pentru îngheț”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În Roma antică, saturnalia a avut loc între 17 și 23 decembrie, dedicată zeului Saturn, care, din punct de vedere al romanilor, a introdus agricultura și a dat oamenilor cultură. În timpul vacanței au dat cadouri, porci sacrificate. Este curios că în această zi drepturile sclavilor și ale stăpânilor au fost egalizate. Stând la aceeași masă, puteau gusta împreună mâncăruri de sărbătoare.

Slavii antici

Încă din cele mai vechi timpuri, toți slavii au sărbătorit ziua Karachunului sau a Korochunului, așa cum a fost numită în alt mod. Sub acest nume era zeul furios al iernii care ascundea iarna și somnul. Mai târziu a fost redenumită Frost. L-au înfățișat în legende ca un bătrân cu părul cenușiu, acoperind gheața cu apă, răspândind îngheț.

Europa și China

Un analog al saturnaliei în Europa a fost un ciclu de sărbători dedicate zeilor, care durează 12 zile. S-a salutat renașterea naturii. În cultura străvechilor germani, Saturnalia s-a corelat cu Yole. În cea mai scurtă zi, Regele Stejarului se trezește. A început să încălzească pământul, a contribuit la germinarea semințelor. Ulterior, saturnalia a devenit parte a sărbătorilor de Crăciun, Revelion. Un copac special a fost decorat în Yule, un buștean a fost ars, au fost schimbate cadouri și casa a fost decorată.

În China antică, solstițiul a marcat începutul unuia dintre cele 24 de sezoane. El a fost asociat cu trezirea puterii masculine, cu nașterea fericirii. Toată lumea, chiar și împăratul, s-a odihnit.

Obiceiuri și tradiții populare

Atenția acordată zilei solstițiului a contribuit la apariția multor obiceiuri, ritualuri. Așadar, în Rusia, bătrânul care a fost în fruntea ceasului a fost permis țarului și a raportat că de acum încolo ziua va crește treptat.

Imediat după solstițiul, slavii răsăriteni l-au glorificat pe zeul soarelui- Kolyada, care a marcat venirea noului an. În cinstea lui, au cântat, au dansat, au făcut cadouri. Trebuie să fi fost generoși, doar în acest fel noul an va aduce bogăție și fericire. Felii de pâine erau agățate pe copacii din pădure, udate cu băuturi din vârf, mereu dulci. Acest lucru ar fi trebuit să ajute la o recoltă bună. O pâine rotundă era coaptă în mod necesar pe Kolyada.

Imaginea ciclului anual, întrupată în cerc, a fost prezentă în multe culturi. În Scoția, de exemplu, a fost lansat un butoi plin cu rășină arzătoare de pe un deal. Focurile au fost făcute în multe țări. Trebuiau să ajute soarele să se nască. În zilele noastre, pe solstițiul, se recomandă să efectuați meditații de curățare, să faceți băi de vindecare, să ghiciți, să faceți dorințe.

Ce spun semnele

Nici o singură sărbătoare națională nu este completă fără semne. Solstițiul de iarnă este asociat și cu multe:

Țăranii așteaptă o recoltă bună a cerealelor, dacă copacii sunt în gheață.
Se credea că într-o vacanță trebuie să tăiați o ramură a unui cireș. Dacă florile apar de Crăciun, vara vă puteți aștepta la o recoltă mare de fructe de pădure.
Ploaia și ninsul au reprezentat un izvor ploios.
Calmitatea a promis o recoltă bună de fructe.
Vremea senină și însorită a însemnat un An Nou înghețat. Norii au prevestit dezghețul.

sursa: ihappynewyearwishes.com

Citeste si: Sărbătoare 22 decembrie 2019. Calendar ortodox- Cruce neagra

Citeste si: Horoscop 2020. Trei zodii cu suflet de aur