Un aliment de baza al romanilor s-a scumpit incredibil de mult. Ce se intampla cu inflatia

Autor: L.S.
Actualizat: 05 sep 2020, 07:00

Mărfurile alimentare, nealimentare și serviciile au înregistrat creșteri în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi, alte legume și conserve de legume și citrice.

Rata anuală a inflației a scăzut ușor în luna mai la 4,10%, după ce în aprilie urcase la 4,11%. Cartofii s-au scumpit în aceste condiții cu 55,27% în ultimele 5 luni conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Mărfurile alimentare au înregistrat creșteri în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut cu 5,24%, în timp ce mărfurile nealimentare au urcat cu 3,27% și serviciile cu 4,30%.

Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi cu 55,27%, alte legume și conserve de legume cu 23,84% și citrice cu 16,12%.

În ceea ce privește produsele nealimentare, prețul combustibililor, care are un impact mare asupra celorlalte prețuri, a crescut cu 6,21% fața de luna decembrie 2018.

Banca Naționala a Romaniei a crescut în luna mai prognoza de inflație de la 3% la 4,2% pentru finele anului 2019 și a mărit de la 3,1% la 3,3% prognoza pentru decembrie 2020.

Mugur Isărescu a declarat că stimularea cererii interne peste potențtialul economic dar și creșsterile înregistrate de petrol la nivel internațional au pus o mare presiune pe inflație.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cea mai urata femeie din lume este acum un model pentru tineri! Lizzie Velasquez are o poveste de viata uimitoare

Citeste si: Video. Marturia cutremuratoare a femeii in bratele careia a murit politistul din Timis. "Si Salvarea si Politia au venit cam tarziu"

Citeste si: Anunt important! Ce se intampla cu SALARIILE bugetarilor

sursa: capital.ro

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.