Vești proaste pentru românii cu credite. Ratele ar putea crește prin lege

Author: L.S.

Vești proaste pentru românii cu credite. Ratele ar putea crește, practic, prin lege, dacă proiectul de ordonanță de guvern care va modifica OUG 114 rămâne același.

Ratele românilor ar putea crește prin lege deși, paradoxal, legea respectivă și-a dorit să scadă efortul financiar al clienților băncilor.

Este vorba despre OUG 114 care, printre altele, înlocuiește dobânda ROBOR, ca referință în calculul dobânzilor pentru creditele în lei luate de populație și de firme.

Vești proaste pentru românii cu credite. Ratele ar putea crește prin lege

În loc de ROBOR ar urma să fie luat în calcul un indicator raportat la dobânzile din tranzacții efective. Ei bine, dacă acest indicator ar fi fost deja introdus el ar fi consemnat o creștere a dobânzilor și, implicit a ratelor.

Citeste si: Schimbări majore: ratelor românilor NU vor mai fi calculate cum știai

Potrivit datelor BNR, în februarie 2019, dobânzile la care s-au făcut tranzacții pe piața monetară a fost mai mare decât ROBOR și a și crescut mai mut decât acesta.

Concret, media dobânzilor de tranzacționare a fost de aproape 3,4%, în timp ce ROBOR la trei luni a fost de doar 3,17%.

Citeste cele mai hot stiri kanal d

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

„(…) pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară.

Citeste si: Vesti mari pentru soferii care au primit amenzi: se schimba legea

Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor”, se arată într-un proiect de ordonanță postat pe site-ul ministerului finanțelor.

Vezi kanal d live

Mai simplu spus, dobânda creditelor nu se va mai raporta la ROBOR ci la un indice de referință calculat pe baza tranzacțiilor efective – aproape în totalitate tranzacții pe termen scurt – ce va fi calculat de către BNR trimestrial.

sursa: capital.ro

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.