Din nefericire, cel mai consumat aliment din această perioadă, carnea de miel, se scumpește din ce în ce mai mult.
Prețul cărnii de miel ar putea ajunge, în preajma Paștelui, la 12-14 lei/kg în viu, comparativ cu 9-12 lei/kg cât se înregistrează în această perioadă în funcție de zonă.
„Pe sectorul de ovine, preţul previzionat la miel de 12-14 lei pe kilogram în viu va ajunge undeva aproape de Paşte. Astăzi, ne aflăm la 9 – 12 lei pe kilogram în viu în funcţie de zonă. Ce este negativ pe partea de ovine este faptul că se continuă exportul de animale vii, iar abatorizarea a scăzut cu aproximativ 32,8%. Vindem în continuare materie primă fără să ne gândim că am câştiga mai bine vânzând produse cu valoare adăugată.
Potrivit cifrelor oficiale de la Institutul Național de Statistică (INS), în 2017, România s-a clasat pe al patrulea loc în rândul statelor membre, după Marea Britanie, Spania și Grecia, la efectivele de oi și capre deținute, cu un total de 11,485 de milioane de capete.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Cum prepari carnea de miel pentru a scapa de mirosul specific. Trucul e genial!
Exceptând anul 2010, aceste efective au înregistrat creșteri în fiecare an, iar în 2017 au fost înregistrate cu 36,6% mai multe ovine și caprine comparativ cu anul 2006.
Privind piața bovinelor vii, șeful ACEBOP a explicat că pe export situația este mai proastă, piața aflându-se în scădere din cauza vânzărilor din America de Sud „la prețuri incredibil de mici”.
„Pentru bovinele noastre avem pieţe în aşteptare şi în derulare.
Vezi cele mai noi Stiri Kanal D
sursa: capital.ro