Vrema pentru luna IUNIE. Meteorologii anunta recordurile de temperatură și precipitații în România

Autor: L.S.
Actualizat: 06 sep 2020, 03:00

Meteorologii au prelungit informarea meteo de vreme rea până miercuri, iar în ultimele zile au fost serii fără precedent de avertizări de vreme severă

Recordul de temperatură minimă în iunie: minus 12 grade

La polul opus, temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este de minus 12 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939.

La Bucureşti, minima absolută a lunii iunie este de 4,2 grade Celsius, înregistrată în data de 3 iunie 1918, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Citeste si: Uleiurile banale care vindecă orice durere. Acum s-a dovedit științific

Vrema pentru luna IUNIE. Ani cu iunie foarte rece

Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962, etc. În anul 1990, în perioada 1-3 iunie a fost înregistrată minimă absolută a lunii iunie la 46 staţii meteorologice, majoritatea sub 9 grade Celsius, la Stâna de Vale înregistrându-se minus 3,8 grade Celsius, cea mai mică maximă absolută din şirul celor 46 de valori.

În luna iunie 1977 s-a înregistrat minimă absolută la 44 staţii meteorologice, în perioada 2-5 iunie, valorile fiind sub 7 grade Celsius”
, explică meteorologii ANM.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Cum se explică variațiile de temperatură din iunie

În opinia acestora, acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, ce aduce un aflux de aer umed oceanic, care la contactul cu aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre, determină, uneori, producerea unor precipitaţii deosebit de abundente.

Vrema pentru luna IUNIE. Care sunt mediile de temperatură, pe zone ale țării

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961- 2018 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2018) depăşeşte 20 de grade Celsius, în Câmpia Română, vestul Banatului şi în zonele joase din Dobrogea.

Valori medii între 18 şi 20 de grade Celsius sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia.

În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, temperaturile medii lunare se menţin între 16 şi 18 grade Celsius.

Citeste si: Bacalaureat 2019! Tot ce trebuie să știe elevii pentru cel mai important examen din viața lor

 

Taguri: