Zile libere 2019. Deși 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României) sunt, în mod normal, zile libere legale, anul acesta de ele vor beneficia doar cei care lucrează în weekend. Asta din cauză că 30 noiembrie și 1 decembrie sunt într-o zi de sâmbătă, respectiv una de duminică.
Zile libere 2019.
Atât ziua de 30 noiembrie, precum și cea de 1 decembrie sunt zile libere prevăzute de Codul muncii.
Cine va beneficia, totuși, de aceste zile libere
Va exista, însă, o categorie de angajați care va beneficia de acele zile libere: cei care lucrează, în mod normal, în weekend și care ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie.
Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Însă chiar și în privința celor din urmă, s-ar putea ca unii din ei să nu beneficieze acele zile libere. E vorba, mai exact, de salariații care lucrează în acele zile în:
unități de alimentație publică;
locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.
În cazul acestor angajați:
li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător sau dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zile libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.
Și angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
Până la finalul anului, salariații vor mai beneficia de zile libere legale doar în 25 și în 26 decembrie (de Crăciun).
Citeste si: Paste 2020: cand pica Pastele in 2020, data a fost stabilita
Zile libere 2020: Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor
Zile libere în 2020. Românii vor avea 15 zile libere în anul 2020, sărbători legale, dintre care 11 vor pica în timpul zilelor lucrătoare.
Astfel, primele zile libere din 2020 sunt pe 1 și 2 ianuarie. Dacă Guvernul va hotărî ca vineri, 3 ianuarie, să fie zi liberă, românii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile chiar după Revelion.
Și ziua de 1 martie ar putea deveni zi liberă, ținând cont că Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.
„Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români„, se arată într-un proiect legislativ inițiat la Senat.
În plus, Ministerul Muncii va acorda alte două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Alte minivacanțe în 2020, luând în considerare și zilele de weekend: în ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (3 zile), în aprilie, de Paști (4 zile), de 1 Mai (3 zile), de 1 iunie (3 zile), de Rusalii (3 zile), de Sfântul Andrei și 1 Decembrie (4 zile) și Crăciunul (3 zile).
Zile libere 2020. Sărbători legale anul viitor
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
1 ianuarie – miercuri – Anul Nou
2 ianuarie – joi – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – vineri – Ziua Unirii Principatelor României
17 aprilie – vineri – Vinerea Mare
19 aprilie – duminică – Paște (ortodox)
20 aprilie – luni – A doua zi de Paște (ortodox)
1 mai – vineri – Ziua Muncii
1 iunie – luni – Ziua Copilului
7 iunie – duminică – Rusalii
8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii
15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei
1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – vineri – Crăciunul
26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun
În 2019, românii au avut la dispoziţie tot 15 zile libere, dintre care unele grupate cu weekend-ul în minivacanţe.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
sursa: romaniatv.net
Citeste si: E OFICIAL! Anuntul a fost facut de Andreea Mantea: ''Au mai ramas 50 de zile...''
Citeste si: Veşti PROASTE pentru români! Ce se întâmplă cu minivacanţa din noiembrie
Citeste si: Se da lege: sambata va fi zi lucratoare in Romania! Cand se va lucra cate 6 zile pe saptamana