Ciuperci sote. Ingrediente
500 gr ciuperci champignon micute
2-3 prize oregano
4 catei de usturoi
1 lingurita rasa boia dulce
1 varf bun chili pudra (sau boia iute)
1 lingura suc de lamaie
3 linguri sherry sec (Tio Pepe Fino)
cateva fire de patrunjel
7 linguri ulei de masline de calitate
sare
Portii: 2-3
Citeste si: Mâncare parastas- Meniu complet pentru parastasul de 40 de zile
Ciuperci sote. Preparare
Spalati ciupercutele cu un servetel umed si taiati din codite astfel incat sa ramana doar 1/2 de cm din ele.
Tot timpul cat pregatiti ciupercile focul sa fie la maxim! Trebuie sa auziti cum sfaraie tigaia non-stop.
Se incinge bine uleiul, intr-o tigaie larga in care ciupercile sa nu fie inghesuite.
* pentru cele 500 gr ciuperci am folosit o tigaie de 25 cm diametru si am fost la limita; mai multe erau deja prea inghesuite
Adaugati ciupercile si prajiti-le scuturand tigaia din cand in cand (sau amestecand cu o lingura de lemn, cum va e mai la indemana) pana vedeti ca pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presarati ciupercile cu oregano (pe care-l striviti intre degete cand il presarati ca sa-si elibereze mai bine aroma) si sare dupa gust.
Turnati mujdeiul si amestecati rapid.
Turnati sucul de lamaie si sherry-ul si lasati sa fiarba inca 1 minut, pana cand sosul din tigaie se ingroasa, devine siropos.
Se ia tigaia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se gusta de sare.
Se servesc calde sau reci, cu paine taraneasca (ca sa inmuiati in sosul delicios), ca aperitiv sau garnitura.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
sursa: e-retete.ro
Citeste si: Alimente permise în post. Ce sa mananci in postul craciunului
Citeste si: Rețetă mâncare de conopidă. Delicioasa cu sau fara carne