Bioritmul corpului uman: organele interne și orele de refacere ale acestora

Autor: L.S.
Actualizat: 22 nov 2020, 15:10

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Care sunt orele in care organele interne se pot reface

Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai putin. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “ Aus eigener kraft”, fac o descriere amănunțită a ritmului funcțiilor organelor noastre interne.

Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi.

Bioritmul corpului uman: organele interne și orele de refacere ale acestora

vezica biliarã (23:00-1:00)
ficatul (1:00-3:00)
plãmânii (3:00-5:00)
intestinul gros (5:00-7:00)
stomacul (7:00-9:00)
splina si pancreasul (9:00-11:00)
inima (11:00-13:00)
intestinul subtire (13:00-15:00)
vezica urinarã (15:00-17:00)
rinichii (17:00-19:00)
circulatia sangvinã (19:00-21:00)

iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.

Haideti sã încercam sã analizam, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viata noastră!

Bioritmul corpului uman: organele interne și orele de refacere ale acestora. Stomacul, splina, pancreasul

E foarte important cum ne trezim dimineața. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineața, am constata cã ele mai întâi se întind, începând fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale si sã încercam sã ne trezim dimineața liniștiți, acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnica.

Multi se trezesc dimineața cu “sufletul la gura”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce si-au propus… Ar fi bine sã ne trezim putin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simți liniștea dinaintea zilei care abia începe.

Între orele 7:00 si 9:00, funcțiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina si pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controlează nivelul glicemiei.

E de preferat sã nu consumam prea multe dulciuri pentru a nu forta funcția pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu function corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sînge.

Citeste si: Sporturi potrivite pentru copii pana in 7 ani. Cum alegem

Citeste si: Dieta keto: cat de sanatos e sa tii dieta ketogenica

Inima, intestinul subtire

– Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate max. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãtii intense a inimii.

Intestinul subtire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00.

Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã…

De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prînz copios.. Activitatea intestinului subtire, cu rol imp. în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, a­ceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se re­comandã ca masa de prînz sã fie luatã în liniste.

Între orele 15:00 si 17:00 e perioada în care functioneazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol imp în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi.

Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sînt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii functioneazã intens. Dacã în acest interval orar, puteti beneficia, alãturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.

Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Circulatia sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã multi pãrinti au zilnic o pro­blemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e cîâtigatã de cãtre copii.

Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulatia sangvinã functioneazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul si spiritul se gîndesc la cu totul altceva decît la dormit.

De la ora 21:00 pînã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sunt în aceastã perioada sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camera încălzită nu ar trebui sã ignore acest semnal.

Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pt multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn.

Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii. Poate cã aceste vorbe sunt de fapt interpretarea gresitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Vezica biliarã si ficatul – Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens functiile vezicii biliare.Aceasta, care contribuie cu secrețiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncția lui, dã mari probleme întregului organism.

Citeste si: Ora de iarna 2019: se mai da ceasul inapoi? Cand trecem la ora de iarna

Citeste si: Remedii pentru dureri de burta. Solutii rapide ca sa scapi de durerile chinuitoare

Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei function gresite a bilei sau a ficatului.. Stresul si mâncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei.

Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajuta de asemenea.

E de mare importantã descongestiona­rea intestinului gros care, dacã nu se reali­zeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele reci. Dacã sînt probleme în fun­c­tionarea bilei sau a ficatului, munca des­fã­suratã în perioada noptii e foarte noci­vã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe.

Mai avem încã 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile. Astfel, între orele 1:00 si 3:00 functioneazã intens ficatul.. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului.

Functia ficatului suferã din cauza toxicitãtii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cît si a stresului. De retinut e cã alcoolul si nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineata.

Între orele 3:00 si 5:00 dimineata e rîndul plãmînilor sã functioneze intens. Multi fumãtori au un acces de tuse dimineata pt cã plãmînii au lucrat toatã noaptea si acum dau afarã substantele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Între orele 5:00 si 7:00 dimineata, intestinul gros are o functie maximã. Hrana stã în intestinul subtire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subtire indicã probleme de digestie în in­testinul subtire, iar constipatiile pun în evi­dentã o crestere a toxicitãtii organismului.

sursa: stiinta-mister.ro

Citeste si: Remedii alergii. Cum poti sa ameliorezi reactiile alergice fara sa folosesti medicamente

Citeste si: Remedii pentru imunitate. Care sunt secretele rezistentei la boli

Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni