Alergia este un mod special de a reactiona al organismului sub actiunea unor microbi sau substante, numite alergeni. Pacientul intra in contact direct cu alergenii prin piele sau indirect prin mucoasele a diferite organe sau prin sistemul sanguin.
Reactiile alergice pot fi cauzate de o gama variata de substante.
Printre acestea se afla polenul, praful, produsele cosmetice, parul de animale, diferite plante, seruri, vaccinuri si droguri.
Aceste reactii apar si din cauza unor agenti fizici cum ar fi:
- frigul;
- caldura;
- lumina soarelui;
- substante care se gasesc in alimente.
Alimentele care declanseaza frecvent reactii alergice: portocalele, laptele, ouale, graul, pestele, fructele de mare, ciocolata, tomatele si capsunile.
Reactiile alergice pot fi mai frecvente la cei cu o alimentatie dezechilibrata a un stil de viata dezordonat.
De asemenea, pot fi declansate de consumul ridicat de alimente procesate, care au un continut ridicat de aditivi alimentari, dar si de stresul emotional.
Citeste si: Sporturi potrivite pentru copii pana in 7 ani. Cum alegem
Citeste si: Dieta cu rodii. Dai jos până la 4 kilograme în 7 zile și ești mai plin de energie
Citeste si: Dieta cu struguri! Cum să slăbești 3 kilograme în 5 zile
Remedii alergii. Cum poti sa ameliorezi reactiile alergice fara sa folosesti medicamente
1. Tratament cu ajutorul nutrientilor
Frecvent aportul de vitamina B5 sau acid pantotenic este benefic in prevenirea si tratarea alergiilor. Pentru a beneficia de acest ajutor specialistii recomanda administrarea pe cale orala a unei doze de 100 mg de vitamina B5, zilnic.
De asemenea potrivit studiilor o doza de 400 mg de vitamina E administrata zilnic, timp de 4-6 saptamani ajuta la ameliorarea simptomelor alergice deoarece aceasta poseda proprietati anti-alergice.
2. Tratament cu ulei de ricin
Intr-un pahar cu suc de fructe, legume sau apa, se pun 5 picaturi de ulei de ricin iar amestecul este consumat dimineata pe stomacul gol, fiind benefic in tratarea alergiilor intestinale si tegumentare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
3. Tratament cu lime
Limele sunt indicate in tratarea oricarui tip de alergie.
Se stoarce o jumatate de lima intr-un pahar cu apa calduta, dupa care se indulceste cu o lingurita cu miere.Amestecul se administreaza numai dimineata, timp de cateva luni. Limele actioneaza ca un agent detoxifiant si antialergic. Tratamentul cu lime nu este recomandat persoanelor alergice la citrice.
4. Tratament cu banane
Pacientii care trebuie sa se trateze de alergie alimentara sau care au suferit in mod repetat de afectiuni digestive, astm si eczeme, trebuie sa consume zilnic 1-2 banane. Trebuie mentionat ca aceste fructe pot declansa reactii alergice in randul persoanelor sensibile.
5. Tratament cu suc de legume si fructe
O cantitate de 500 ml de suc de morcov sau un amestec format din suc de morcovi, sfecla si castraveti este benefic in tratarea alergiilor.
Pentru amestec se recomanda folosirea a 100 ml suc de sfecla, 100 ml suc de castravete si 300 ml suc de morcov.
Citeste si: Cum sa scapi de pofta de dulce. Asa mergi la sigur
Citeste si: Apa care face minuni. Resetează organismul, este un veritabil miracol
Citeste si: Cum poti salva PLANETA mancand sanatos. Raportul uimitor al ONU
Remedii alergii. Cum poti sa ameliorezi reactiile alergice de la nivelul pielii
1. Apa rece
Cu excepţia cazului în care alergia la nivelul pielii este declanşată de frig, duşul cu apă rece poate fi exact soluţia de care aveţi nevoie. În timpul unei reacţii alergice, o substanţă chimică (histamina) este eliberată din celule. Se varsă din sânge şi intră în ţesutul de sub piele. Aceasta duce la apariţia reacţiei alergice. Apa rece poate stopa eliberarea histaminei şi reduce severitatea reacţiei alergice. Ba mai mult, ajută la ameliorarea iritaţiei apărute pe piele.
2. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline extra- virgin poate fi o adevărată binecuvântare pentru piele. Nu numai că este grozav ca dressing pentru salată, ci este şi un hidratant grozav. Bogat în vitamina E, este vital pentru buna sănătate a pielii. De asemenea, este încărcat cu antioxidanţi puternici. Acestea ajută la vindecarea pielii care s-a luptat cu o leziune alergică. De asemenea, reduce mâncărimea. Aplicaţi cantităţi generoase de ulei de măsline peste partea afectată. Ba mai mult, îl puteţi folosi pe tot corpul după duşul cu apă rece.
3. Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate fi remediul ideal pentru o alergie cutanată, iar asta pentru că ajută pielea să îşi recapete aspectul normal. De asemenea, ameliorează mâncărimea şi previne inflamaţia ulterioară a pielii. Faceţi o pastă amestecând o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu în apă. Aplicaţi pe zona afectată, lăsaţi-o câteva câteva minute să acţioneze, apoi clătiţi.
Citeste si: Bea apa calda cu lamaie, pe stomacul gol, si vei fi mai...! Mitul spulberat de specialisti
Citeste si: Unghiile iti spun cat de bolnava esti! Fii atenta la aceste simptome!
Citeste si: Dieta daneză: slăbeşti până în 20 kg în 13 zile
4. Oţetul de mere
Oţetul de mere hidratează pielea şi reduce mâncărimea. Oţetul are multe beneficii pentru sănătate, una dintre ele fiind capacitatea sa de a reduce severitatea refluxului de acid. De asemenea, are proprietăţi antiseptice şi antiiritante. Dacă îl aplicaţi pe piele, acesta calmează hidrateză şi reduce mâncărimea. Puneţi câteva picături de oţet (utilizaţi soiul brut, organic, nefiltrat) pe fâşia de bumbac cu care urmează să împachetaţi zona afectată. Clătiţi după câteva minute. Pentru rezultate bune, procedeul trebuie repetat de cel puţin de două ori pe zi.
5. Plante medicinale şi ierburi (Aloe Vera, Neem, Calendula, Coriandru)
Aloe vera este cunoscută pentru proprietăţile sale antibacteriene, antifungice şi antiiritante. De asemenea, puteţi aplica şi ulei de gălbenele pe zonele afectate. Porţiunea din frunza proaspătă de aloe vera, care este asemănătoare unui gel, poate calma pielea. Ba mai mult, puteţi obţine o pastă prin măcinarea frunzelor de neem, busuioc şi coriandru, iar aceasta poate fi aplicată pe partea afectată. Lăsaţi să acţioneze timp de o oră, apoi clătiţi. Nu utilizaţi săpun sau detergenţi.
6. Făina de ovăz
Făina de ovăz poate acţiona ca un balsam liniştitor pentru pielea inflamată, iar asta pentru că reduce roşeaţa şi mâncărimea. Ovăzul conţine anumite substanţe chimice care combat mâncărimile şi au proprietăţi antiinflamatoare. Dacă aveţi zone mari de piele afectate, adăugaţi fulgi de ovăz sub formă de pulbere într-o cadă plină cu apă călduţă. Staţi acolo aproximativ o jumătate de oră, apoi clătiţi uşor cu apă.
sursa: csid si sfatulmedicului
Citeste si: Remedii strănut. Metode naturale care chiar funcționează
Citeste si: Remedii pentru imunitate. Care sunt secretele rezistentei la boli
Citeste si: Dieta keto: cat de sanatos e sa tii dieta ketogenica