Tusea este un simptom al unei afectiuni, nu o boala. Tusea seaca, pentru care medicii folosesc denumirea de tuse neproductiva, este tusea care nu este insotita de mucus, adica de flegma sau sputa.
Tusea seaca apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau de raceala.
Aceasta poate, insa, sa fie declansata si de substante poluante care irita gatul.
Una dintre marile probleme care insotesc tusea seaca o reprezinta insomniile. Intrucat tusea seaca tulbura somnul in repetate randuri, organismul este obosit si se recupereaza mai greu atunci cand e bolnav, ceea ce inseamna ca tusea este persistenta.
Cauze tuse neproductiva
Infectiile virale – Raceala si gripa pot cauza aparitia tusei seci. Tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut.
Alergiile – Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.
Agentii poluanti din aer – Acestia pot irita gatul, declansand tusea. Fumul de tigara este un agent poluant care cauzeaza tusea seaca, atat in randul fumatorilor activi, cat si in randul nefumatorilor expusi la fumul de tigara.
Refluxul gastroesofagian – Aciditatea crescuta de la nivelul stomacului, care urca catre gat din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, declansand astfel episoade de tuse. Acest lucru se intampla in special atunci cand persoana sta intinsa dupa ce mananca.
Medicamente cu efecte adverse – Anele tratamente medicamentoase, in special cele pentru hipertensiune, pot avea ca afect advers tusea seaca.
Alte medicamente care pot avea ca efect advers tusea seaca sunt: unele antibiotice, medicamentele folosite in chimioterapie si cele folosite pentru tratarea unor afectiuni psihice.Aerul foarte uscat – Aerul foarte uscat, fie el cald sau rece, dintr-o incapere, poate declansa tuse seaca. Tusea dispare de la sine in cateva zile, dupa ce persoana se adapteaza.
Cauze de natura psihologica – Tusea psihogena (pe fond nervos) este o tuse seaca care devine un obicei, insa care nu are o cauza fizica reala.
Tusea persistenta poate sa apara, mai rar, si din cauza unor afectiuni mai grave precum:
Afectiuni cardiace – problemele cardiace pot cauza acumulari de lichid la nivelul plamanilor, dar si tuse persistenta, in special pe timpul noptii.
Afectiuni pulmonare grave, printre care si cancerul pulmonar.
TBC- tuberculoza este o afectiune bacteriana infectioasa care ataca, in primul rand, plamanii. In fazele incipiente ale bolii, tusea seaca persistenta reprezinta principalul simptom.
Cand e cazul sa mergi la medic
E recomandat sa mergi la medicul generalist daca tusea persista mult timp dupa ce ti-a trecut raceala sau gripa ori daca tusea apare din senin, fara un motiv evident.
De asemenea, este recomandat sa mergi la medic daca tusea este insotita de simptome precum febra, frisoane sau durere in spate.
Tratament tuse seaca
Pentru a elimina tusea seaca trebuie tratata cauza care o declanseaza, adica afectiunea al carei simptom este tusea. Medicul poate stabili cauza tusei tale si poate recomanda un tratament adecvat.
In paralel cu tratamentul conventional, poti folosi o serie de remedii naturiste care accelereaza vindecarea tusei neproductive. Mierea, de pilda, ajuta la calmarea gatului iritat, prevenind astfel tusea. Ceaiurile caldute contribuie si ele la calmarea tusei seci, avand efecte benefice asupra gatului iritat si inflamat.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Hidratarea este extrem de importanta in caz de tuse seaca, intrucat deshidratarea favorizeaza acest simptom.
Tusea este un simtom si in difterie
Citeste si: Alerta medicala: difteria a devenit o amenintare pentru Romania. SNMF solicită oficial lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinare
Citeste si: Atentie mamici! Bacteria care produce SCARLATINA este foarte periculoasa. Protejati-va copiii
Tusea seaca- tratament general
Pentru a reduce severitatea si frecventa episoadelor de tuse seaca, cea mai buna modalitate este sa tratezi cauza ce determina tusea. Tratamentul general care poate calma simptomele unei persoane cu tuse seaca poate include:
Poti lua dropsuri antitusive- aceste dropsuri contin ingrediente cum ar fi mierea, mentolul si eucaliptul, care pot calma iritatia si pot reduce tusea.
Administrarea unui medicament supresor al tusei- medicamentele care suprima tusea se pot elibera (unele) fara prescriptie medicala. Ele contin o substanta activa care poate reduce reflexul de tuse.
Dormi pe o perna mai ridicata- Daca reusesti sa dormi cu partea superioara a corpului ridicata cu 15-20 cm mai mult decat in mod normal, vei putea sa reduci simptomele bolii de reflux gastro-esofagian.
Fa un dus fierbinte- Apa calda si aburul din baie pot calma uscaciunea si iritatia din gat.
Remedii tuse seaca
Pentru tuse seaca, medicul iti poate recomanda anumite medicamente, insa in anumite situatii, daca se descopera ca, de fapt, cauza tusei seci nu este una grava, poti apela la anumite remedii naturiste ori pe baza de plante.
Ghimbirul- poate calma tusea seaca ori tusea cauzata de astm, pentru ca are proprietati antiinflamatoare. Un studiu1 sugereaza ca anumiti compusi chimici antiinflamatori din ghimbir pot relaxa membranele din caile respiratorii, ceea ce ar putea reduce tusea.
Ceai cu miere- Unele cercetari2 arata ca mierea poate calma tusea. Daca vrei sa folosesti mierea pentru a trata tusea seaca, amesteca 2 lingurite de miere cu apa calda sau un ceai din plante caldut. Bea acest remediu pentru tuse o data sau de doua ori pe zi.
Plante medicinale care au proprietati antiinflamatoare- Multe plante medicinale pot fi aliatii tai in lupta cu tusea seaca, pentru ca aceste plante pot reduce inflamatia din gat. Poti adauga aceste plante in regimul tau alimentar, preparandu-le sub forma de ceaiuri sau incluzandu-le in retetele tale preferate.
Totodata, poti sa il intrebi pe medicul tau daca iti recomanda suplimente si extracte ori tincturi pe baza de plante, pe care sa le poti lua rapid de la farmacie daca tusea seaca nu iti da pace. Iata ce plante sunt folosite pentru a trata tusea seaca: cimbrul, menta (izma buna), lemnul dulce, turmericul, usturoiul.
Vitamine- Nu uita ca vitaminele sunt compusi organici de care organismul tau are nevoie pentru a functiona bine. De exemplu, vitamina C indeplineste un rol important in buna functionare a sistemului imunitar, iar daca te confrunti cu tusea seaca, vitamina C poate fi un aliat pe care il poti lua rapid de la farmacie.
Nu uita sa bei multe lichide- Daca ai o tuse seaca, atunci lichidele sunt cele mai bune in aceasta perioada. Mentine-ti corpul hidratat, pentru ca asa te vei asigura ca iti mentii gatul umezit, astfel incat sa se vindece in mod corespunzator. Incearca sa bei cel putin 8 pahare cu apa pe zi.
sursa: csid.ro
Citeste si: Cum iti cresti imunitatea iarna, simplu si natural
Citeste si: Durere de stomac – cauze si tratament: ce afectiuni grave pot ascunde durerile de stomac