Ciuperci sote. Reteta unui aperitiv iubit in toata lumea

Autor: L.S.
Actualizat: 27 nov 2019, 11:46

Ciupercile sote sunt un aperitiv sau o garnitura de servit la orice masa, chiar si la una festiva. Iata cum faci cel mai gustos sote de ciuperci

Ciuperci sote. Ingrediente

500 gr ciuperci champignon micute
2-3 prize oregano
4 catei de usturoi
1 lingurita rasa boia dulce
1 varf bun chili pudra (sau boia iute)
1 lingura suc de lamaie
3 linguri sherry sec (Tio Pepe Fino)
cateva fire de patrunjel
7 linguri ulei de masline de calitate
sare

Portii: 2-3

Citeste si: Beneficii ciuperci: de la reglarea greutatii, la combaterea cancerului. Ce soiuri de ciuperci sunt cele mai bune pentru sanatatea ta

Citeste si: Mâncare parastas- Meniu complet pentru parastasul de 40 de zile

Ciuperci sote. Preparare

Spalati ciupercutele cu un servetel umed si taiati din codite astfel incat sa ramana doar 1/2 de cm din ele.

Striviti usturoiul si apoi pisati-l intr-un mojar cu putina sare pana devine pasta. Adaugati peste el boiaua dulce si chili si 2 linguri de apa. Frecati pana obtineti un mujdei fin. Tocati marunt patrunjelul.
Tot timpul cat pregatiti ciupercile focul sa fie la maxim! Trebuie sa auziti cum sfaraie tigaia non-stop.
Se incinge bine uleiul, intr-o tigaie larga in care ciupercile sa nu fie inghesuite.
* pentru cele 500 gr ciuperci am folosit o tigaie de 25 cm diametru si am fost la limita; mai multe erau deja prea inghesuite
Adaugati ciupercile si prajiti-le scuturand tigaia din
cand in cand (sau amestecand cu o lingura de lemn, cum va e mai la indemana) pana vedeti ca pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presarati ciupercile cu oregano (pe care-l striviti intre degete cand il presarati ca sa-si elibereze mai bine aroma) si sare dupa gust.
Turnati mujdeiul si amestecati rapid.
Turnati sucul de lamaie si sherry-ul si lasati sa fiarba inca 1 minut, pana cand sosul din tigaie se ingroasa, devine siropos.

Se ia tigaia de pe foc si se presara patrunjelul tocat. Se gusta de sare.
Se servesc calde sau reci, cu paine taraneasca (ca sa inmuiati in sosul delicios), ca aperitiv sau garnitura.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

sursa: e-retete.ro

Citeste si: Alimente permise în post. Ce sa mananci in postul craciunului

Citeste si: Rețetă mâncare de conopidă. Delicioasa cu sau fara carne

 

Taguri: