15 ianuarie. Mihai Eminescu, 170 de ani de la nasterea "Luceafarului poeziei romanesti"

Autor: L.S.
Actualizat: 29 nov 2020, 01:55

Pe 15 ianuarie 2020 se implinescu 170 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei româneşti”, Mihai Eminescu.

15 ianuarie 2020- Mihai Eminescu, 170 de ani de la nasterea "Luceafarului poeziei romanesti"

Unul dintre cele mai de seamă genii pe care le-a putut oferi această țară, a fost, fără îndoială, marele Mihai Eminescu.

Poetul, prozatorul și jurnalistul român, Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, a fost geniul care a tradus știința în limba poeziei. Nu degeaba este venerat, în Panteonul culturii noastre naționale, unde i-am acordat rangul de „Luceafărul poeziei româneşti”.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti.

15 ianuarie. Mihai Eminescu, 170 de ani de la nasterea "Luceafarului poeziei romanesti"

Anii copilăriei îl regăsesc la Botoşani şi Ipoteşti, unde are parte de libertate totală în mijlocul naturii, probabil acesta fiind și faptul pentru care, o bună parte din operele sale le dedică „Mamei natură”.

Între 1858 şi 1866, urmează cu intermitenţe şcoala la Cernăuţi și termină clasa a IV-a, fiind al cincilea elev din cei 82 de colegi. După terminarea claselor primare, face două clase de gimnaziu și părăseşte şcoala în 1863. Revine ca privatist în 1865 şi pleacă din nou în 1866.

În același an, Mihai Eminescu, a avut primele manifestări literare, debutând cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, dedicată profesorului de limba română, care murise în luna ianuarie a anului 1886.

Poezia sa, apărută în broșura „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti”, a fost semnată Mihai Eminovici.

Citeste si: Mihai Eminescu, macinat de gelozie in relatia cu ingerul lui blond, Veronica Micle: "Dorea absolutul, iubirea lui sa fie exclusiva" Cum se purta poetul in preajma marii sale iubiri

Citeste si: Nepoata Veronicai Micle, iubita lui Mihai Eminescu a cantat o romanta la implinirea a 163 de ani de la nasterea poetului VIDEO

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La 25 februarie/ 9 martie pe stil nou debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aş avea”. Iosif Vulcan a fost cel care i-a schimbat numele în Mihai Eminescu, care a fost adoptat apoi de poet şi ulterior şi de alţi membri ai familiei sale. În acelaşi an îi mai apar în „Familia” încă cinci poezii.

Timp de trei ani, din 1866 până în 1869, a pribegit pe traseul Cernăuți – Blaj – Sibiu – Giurgiu – București.

De fapt, sunt ani de cunoaștere prin contact direct a poporului, a limbii, a obiceiurilor și a realităților românești, un pelerinaj transilvănean al cărui autor moral a fost Aron Pumnul.

A intenționat să-și continue studiile, dar nu și-a realizat proiectul. În iunie 1866 a părăsit Bucovina și s-a stabilit la Blaj cu intenția mărturisită de a-și reîncepe studiile. În perioada 27 – 28 august 1866, a participat la adunarea anuală a ASTREI, la Alba Iulia.

În toamnă, a părăsit Blajul și a mers la Sibiu, unde a fost prezentat lui Nicolae Densușianu. De aici a trecut munții și a ajuns la București.

A vrut să-şi continue studiile, dar nu și-a dus la capăt proiectul. Ajunge sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiali, apoi la Teatrul Naţional, unde îl cunoaşte pe Ion Luca Caragiale. Eminescu continuă să publice în „Familia”, scrie poezii, drame (Mira), fragmente de roman ,”Geniu pustiu”, rămase în manuscris și face traduceri din germană.

A vrut să-şi continue studiile, dar nu și-a dus la capăt proiectul. Ajunge sufleor și copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, unchiul din partea tatălui a lui Ion Luca Caragiale. Și pe acesta din urmă ajunge să-l cunoască, în cele din urmă, după ce ajunge la Teatrul Naţional.

citeste mai mult pe ziarulunirea.ro

Citeste si: De la Cleopatra Stratan, la Mihai Eminescu! CARTEA RECORDURILOR si ROMANII care au facut istorie

 

 

 

Taguri: