Beneficii ciuperci: de la reglarea greutatii, la combaterea cancerului. Ce soiuri de ciuperci sunt cele mai bune pentru sanatatea ta

Author: L.S.
Actualizat: 25 nov 2020, 08:55

Cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa, ciupercile iau lozul castigator. Cate beneficii aduc ciupercile si care sunt soiurile cele mai cautate

Cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa, ciupercile iau lozul castigator in privinta beneficiilor: au continut scazut de carbohidrati si calorii, insa sunt o sursa excelenta de vitamine B, oligo minerale, fibre si chiar proteine. Ciupercile sunt antiinflamatorii, contin un nivel ridicat de compusi beta-glucani care mentin celulele imunitare in alerta, plus un antioxidant puternic numit ergotioneina care reduce inflamatia din corp.

Ciupercile au o lunga traditie de uz medicinal in tarile Asiatice, care dateaza de cateva mii de ani. Desi utilizarea ciupercilor in emisfera vestica dateaza de doar cateva decenii, azi numeroase studii arata ca ciupercile sunt compusi activi biologic cu efecte protectoare semnificative.

Beneficii ciuperci: stimulare a imunitatii

Beneficiile dovedite ale consumului de ciuperci includ si abilitatea de a stimula sistemul imunitar si de a combate multe boli prin furnizarea unor vitamine, minerale si enzime importante. Ciupercile sunt si un aliment puternic antioxidant, ceea ce inseamna ca pot neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi.

Conform unor studii extinse, multe ciuperci contin o varietate larga de molecule bioactive cu abilitati antivirale, antiinflamatorii si antioxidante.

Beneficiile consumului de ciuperci includ si capacitatea acestora de a inhiba virusii si de a reduce severitatea bolii la cei deja bolnavi. De exemplu, anumite tipuri de ciuperci au capacitatea dovedita de a mari productia de limfocite B si T, care sunt celulele imunitare cele mai importante care controleaza reactia corpului la patogeni (bacterii nocive), virusi, toxine si alte substante care ne pot face vulnerabili la boli.

Preventia cancerului este un domeniu in care consumul de ciuperci a captat cu adevarat atentia. Secole de-a randul culturile asiatice au folosit anumite ciuperci ca tratament natural pentru cancer, datorita abilitatii acestora de a reduce riscul de cancer prin anumite mecanisme, printre care furnizarea de germaniu, un nutrient care mareste cantitatea de oxigen folosita in corp si combate daunele cauzate de radicalii liberi. De fapt, exista peste 200 de specii de ciuperci in medicina chineza dintre care 25% s-au dovedit a fi eficiente in combaterea tumorilor daunatoare, scrie viataverdeviu.ro

Citeste si: Cea mai gustoasa reteta de orez cu ciuperci, de post!

Citeste si: Cartofi crocanti cu ciuperci si ceapa, o mancare perfecta in post

Citeste si: CIUPERCI cu MAIONEAZA care nu INGRASA. Iata reteta!

Profilul nutritional al ciupercilor

Desi multe persoane considera ciupercile un fel de legume, acestea sunt de fapt, un soi de fungus benefic. Termenul de “ciuperca” se refera la orice macrofungus cu un rod intr-o masa suficient de mare ca sa poata fi vizibil cu ochiul liber si cules cu mana. In prezent ciupercile se gasesc in cel putin 14.000 de specii diferite — sau chiar mai multe. Numarul speciilor de pe pamant este estimat la 140.000, ceea ce indica faptul ca cercetatorii cunosc doar 10% dintre speciile existente.

Desi ciupercile pot varia de la o specie la alta in privinta caloriilor sau a nutrientilor, in general toate au un continut scazut de carbohidrati, calorii, grasimi, sodiu si zahar. In acelasi timp, furnizeaza un nivel ridicat de nutrienti — in special antioxidanti, vitamine B ce furnizeaza energie pentru corp, cupru si seleniu.

O cana de ciuperci crude contine:

21 calorii
3 grame proteine
Sub 1 gram grasimi
1 gram fibre
2 grame zahar
2 grame carbohidrati
4 miligrame vitamina B2 riboflavina(23% DZR)
5 miligrame vitamina B3 niacina(17% DZR)
4 miligrame vitamina B5 acid pantotenic (14% DZR)
3 miligrame cupru(13%)
9 miligrame seleniu(13% DZR)
305 miligrame potasiu(9% DZR)
83 miligrame fosfor(8% DZR)

Beneficii ciuperci: 6 beneficii pentru sanatate furnizate de ciuperci

Cu atat de multe specii, plus numerosi compusi la fiecare dintre ele care le confera calitati unice, este dificil sa insumezi beneficiile pentru sanatate ale consumului de ciuperci si avantajele de care poti profita daca le consumi cu regularitate. Sunt insa sase beneficii comune pentru majoritatea varietatilor de ciuperci:

Beneficii ciuperci: Combat cancerul

Cunoscute ca un remediu natural pentru cancer si unul dintre alimentele cele mai sanatoase pentru dezvoltarea "celulelor ucigase" — tipul de celule imunitare care cauta si distrug celulele canceroase periculoase — ciupercile sunt apreciate ca alimente cu puternice valente anticancer. Conform revistei medicale 3 Biotech,

compusii anti-cancer din ciuperci joaca un rol crucial in inducerea speciilor de oxigen reactiv, inhibitor de kinaza mitotica, antimitotica, inhibitor de angio geneza si declanseaza apoptoza si mentine sub control multiplicarea cancerului.

Toate acestea inseamna ca ciupercile inhiba formarea de tumori, protejeaza ADN-ul de deteriorare si opresc afectarea celulelor, toate acestea in paralel cu protejarea celulelor sanatoase si stimularea abilitatii corpului de a se detoxifica de substante periculoase.

Citeste si: Stii punctele alea mici si rosii care apar pe piele? Ti s-a spus ca nu sunt periculoase! Uite ce sunt, de fapt

Citeste si: Pulberea de matcha- ce este si cum se consuma

Beneficii ciuperci: Imbunatatesc imunitatea si scad inflamatia

Conform unui raport din 2005 publicat in Revista de Dovezi ale Medicinei Complementare si Alternative, ciupercile contin “compusi si substante complexe cu activitate antimicrobiana, antivirala, antitumorala, antialergica, imunomodulatoare, antiinflamatorie, antiaterogenica, hipoglicemica si hepato protectoare.”

Par dificil de pronuntat, insa inseamna ca ciupercile pot intensifica practic orice sistem din corp si ne pot proteja de numeroase boli pentru ca sunt asociate cu reducerea inflamatiei (cauza principala a celor mai multe boli). Ciupercile ajuta si la alcalinizarea corpului, proces asociat cu intarirea imunitatii. Un nivel al pH-ului echilibrat este esential pentru sanatate, deoarece asa cum unii experti declara, “bolile nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin.”

Ciupercile au si o abilitate naturala de a combate bacterii periculoase si virusi. De fapt, ciupercile trebuie sa contina compusi puternici antibacterieni si antifungici in primul rand pentru a le ajuta sa supravietuiasca in mediul lor natural, de aceea nu este surprinzator ca acesti compusi benefici pot fi izolati din multe ciuperci si folositi pentru a proteja celulele umane.

Ciupercile au si anumite abilitati specifice dovedite de combatere a unor tulpini multi-rezistente cauzatoare de moarte si microorganisme ce provoaca probleme intestinale si de piele. De fapt, multe dintre substantele prezente in antibioticele obisnuite administrate bolnavilor- penicilina, streptomicina si tetraciclina — deriva din extractele fungice din ciuperci.

Beneficii ciuperci: Protejeaza sanatatea inimii

Consumul de ciuperci este o modalitate naturala de a reduce colesterolul. Multe tipuri de ciuperci contribuie la scaderea colesterolului "rau" LDL si previn rigidizarea arterelor, factori de risc pentru bolile de inima.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ciupercile contin steroli care interfereaza cu productia de colesterol in ficat, insa, in acelasi timp, maresc colesterolul "bun" HDL. Mai contin si fitonutrienti puternici care previn formarea de placa pe vasele de sange, mentinand o presiune a sangelui normala si imbunatatind circulatia acestuia.

Beneficii ciuperci: Furnizeaza energie si imbunatatesc functionarea creierului

Ciupercile sunt o sursa buna de vitamine B, care ajuta la functionarea glandelor suprarenale si transforma nutrientii din alimente in energie utilizabila. Beneficiile vitaminei B includ abilitatea de a contribui la buna functionare a neurotransmitatorilor, ceea ce-i face sa devina nutrienti rezistenti la stres si sa strapunga “ceata de pe creier,” previn tulburarile de tiroida si promoveaza un metabolism sanatos.

Daca stresul iti distruge calitatea vietii, e bine sa stii ca exista anumite ciuperci, in special reishi, considerate adaptogene care reduc cortizolul, ceea ce inseamna ca pot ajuta corpul sa faca fata stresului si pe tine sa-ti mentii buna dispozitie mai usor. Ciupercile pot reduce inflamatia despre care se stie ca favorizeaza declinul functiei cognitive, probleme de dispozitie, energie scazuta si boli neuro-degenerative asociate cu varsta.

Beneficii ciuperci: Contribuie la gestionarea greutatii corporale

Studiile arata ca inlocuirea regulata a carnii cu ciupercile poate duce la pierderea in greutate, pentru ca ciupercile sunt dense nutritiv si au un continut scazut de calorii. Consumul de ciuperci de cateva ori pe saptamana este asociat cu o greutate sanatoasa, o circumferinta redusa a taliei si o stare generala de sanatate mai buna.

Chiar daca scopul consumului de ciuperci este mentinerea greutatii, acesta vine cu un bonus, sub forma protectiei inimii si a organelor vitale de consecintele inflamatiei si a dezechilibrului hormonal.

Beneficii ciuperci: Furnizeaza vitamina D

Desi stim ca vitamina D este cel mai bine obtinuta prin expunerea la soare, anumite tipuri de ciuperci pot constitui o sursa decenta de vitamina D. Deficienta de vitamina D este o problema serioasa pentru multe persoane si este asociata cu multe afectiuni si tulburari, de la boli de inima pana la depresie.

Expunerea ciupercile la razele UV, indiferent ca sunt crescute in interior sau afara, le mareste concentratia de vitamina D. Consumul de alimente bogate in vitamina D reduce riscul de cancer, boli de inima, tulburari de comportament si pierdere osoasa. Studiile arata ca pe langa furnizarea de vitamina D2, ciupercile pot produce si vitamina D3 (cea mai buna pentru oameni) si D4.

Citeste si: Diabet simptome. Ce simti si cum iti dai seama ca ai diabet

Citeste si: Rugăciune vindecare boală. Rugă puternică pentru sănătate

Citeste si: Bioritmul corpului uman: organele interne și orele de refacere ale acestora

Beneficii ciuperci: ce soiuri de ciuperci sunt cele mai bune pentru sanatatea ta

Iata cateva soiuri de ciuperci cu abilitati de combatere a bolilor pe care e bine sa le incluzi regulat in alimentatie pentru a beneficia de calitatile lor imunostimulatoare si protectoare:

Reishi

Ciupercile Reishi se folosesc de mii de ani pentru combaterea bolilor cronice. Azi dovezile stiintifice nu fac decat sa confirme ceea ce chinezii au speculat intotdeauna ca pot face: combat inflamatia, cancerul, boala de inima, dezechilibrul hormonal, problemele neuro degenerative, tulburarile de comportament si multe altele.

Ciupercile Reishi, un tip de ciuperca de pamant amara, sunt cunoscute ca unul dintre cele mai puternice superalimente naturale cunoscute. Ciupercile Reishi sunt un adaptogen intens care ajuta corpul sa faca fata stresului, fie ca este de natura fizica sau psihologica, de aceea constituie un remediu natural pentru anxietate.

Luate sub forma de tinctura, capsula sau tableta, au abilitatea unica de a creste energia, contribuind in acelasi timp la o stare de calm, fiind astfel atat stimulator pentru starea de spirit cat si "hrana pentru creier". Pot ajuta la vindecarea de oboseala suprarenala si sunt denumite uneori 'medicamentul regilor" pentru ca pot imbunatati memoria si concentrarea in timp ce combat stresul si promoveaza un somn odihnitor.

Cum reusesc sa faca atat de multe ciupercile reishi? Beta-glucanii pe care-i contin maresc nivelul de celule T in sistemul imunitar, adica reduc reactiile inflamatorii cauzate de stres, stimulanti, o dieta deficitara sau alti factori de mediu. Acest lucru ajuta in special persoanele care sufera de boli autoimune sau oboseala cronica sau suprarenala.

Acest impuls imunitar pe care-l primesti de la ciupercile reishi contribuie la reducerea cresterii celulelor canceroase si la raspandirea tumorilor, dar nu numai- acestea contin si acizi ganoderici care scad colesterolul, nivelul de trigliceride si presiunea sanguina, reduc riscul de cheaguri de sange si corecteaza chiar si aritmia cardiaca. Ciupercile reishi contin si lanostan, o antihistamina care actioneaza ca un remediu natural pentru artrita si amelioreaza durerile musculare.

Shiitake

Ciupercile Shiitake contin multi compusi chimici care protejeaza ADN-ul de deteriorarea stresului oxidativ — de exemplu, lentinana, o substanta care poate vindeca deteriorarea cromozomilor ca urmare a tratamentelor anti-cancer. In Japonia, ciupercile shiitake furnizeaza un compus chimic special numit lentinana, folosit pentru promovarea longevitatii si care actioneaza ca un tratament natural pentru cancer.

Substantele eritadenine sunt si ele prezente in shiitake, acestea reduc nivelul colesterolului, in timp ce lentinula edodes mycelium (LEM) previne si trateaza cancerul (mai ales cel la stomac si la organele digestive), bolile de inima, hepatita, presiunea arteriala marita si bolile infectioase.

In plus, asa cum se arata in Revista de Nutritie, beneficiile consumului de ciuperci shiitake includ efectele antivirale, antibacteriene si antifungice, contribuie la mentinerea unui nivel normal de zahar in sange si reduc simptomele bolilor inflamatorii. Ciupercile shiitake sunt si o forma unica de plante pentru ca au in componenta lor opt aminoacizi esentiali si un tip de acid gras esential numit acid linoleic. Trebuie cautate in special in magazinele cu produse asiatice.

citeste mai mult pe viataverdeviu.ro

Citeste si: Ceai de frunze de nuc- beneficii nebanuite pentru sanatate

Citeste si: Alimente interzise diabet. Ce nu ai voie sa mananci daca suferi de diabet zaharat

Citeste si: Dieta diabet. Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet