Fasole cu ciolan, reteta careia nu poti sa ii rezisti. Asa mananca tot romanul de 1 Decembrie!

Autor: L.S.
Actualizat: 30 nov 2021, 17:30

Fasole cu ciolan afumat, reteta nationala romaneasca de 1 Decembrie.

Fasole cu ciolan. Ingrediente:

700 g fasole boabe uscata
sare, piper, boia dulce
1 lingurita seminte de chimen sau 1 foaie de dafin
50 ml ulei (2- 3 linguri)
2 cepe medii
3-4 morcovi
1 cutiuta pasta concentrata de rosii (sau 500 ml pasata, bulion sau rosii cubulete in conserva)

Citeste si: Chifteluțe de fasole. Reteta unui deliciu de post

Citeste si: Rețetă mâncare de conopidă. Delicioasa cu sau fara carne

Cum se face fasole cu ciolan afumat reteta nationala:

Mi-am pregatit ingredientele: ciolanul, ceapa, morcovii, pasta de rosii.

Cum se inmoaie fasolea boabe uscata?

Fasolea boabe uscata trebuie sa stea la inmuiat in apa rece macar 8 ore (peste noapte).

Eu am nimerit o fasole groaznica care a necesitat peste 18 ore de inmuiere. In acest rastimp am schimbat apa rece de 3 ori.

Cum si cat se fierbe ciolanul afumat?

In primul rand ciolanul trebuie parlit usor in zonele unde mai are peri. I-am indepartat sfoara si eticheta… evident. Ciolanul se aseaza intreg, cu os cu tot, intr-o oala incapatoare si se acopera bine cu apa rece (sa treaca cu 2 degete deasupra lui).

Se pune la foc iute la fiert si… se asteapta vreo 2-3 ore ca acesta sa fie facut. Daca scade apa va trebui completata.

Cand e gata ciolanul, il tai bucati, iar apa in care a fiert se pastreaza.

Cum si cat se fierbe fasolea uscata?

Pana a fiert ciolanul nu am stat degeaba. Am pus la fiert fasolea inmuiata.

Am scurs fasolea de apa in care a stat la inmuiat si si am pus-o intr-o oala incapatoare (va creste in volum!). Am acoperit-o cu apa rece si am pus-o la fiert. De cand a inceput sa clocoteasca am cronometrat 15-20 minute dupa care am scurs apa. Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie (adica gaze).

Pont: o lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede.

Bicarbonatul se pune doar la prima apa, cea care se arunca.

Am pus din nou fasolea in oala si am turnat peste ea zeama calda in care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 2 degete desupra fasolei – deci nu am pus toata supa (zeama). Lichidul poate fi completat si ulterior, la nevoie.

Am adus la fierberea din nou, la foc mediu.

Fasolea mai are nevoie de cel putin o ora si ceva ca timp de fierbere.

Citeste si: Ce sărbătorim de 1 decembrie. Ziua Nationala a Romaniei are o istorie care trebuie stiuta

Sos de legume cu rosii pentru fasole cu ciolan afumat

Am curatat si tocat ceapa. Morcovii i-am taiat rondele. Intr-o tigaie am calit ceapa si morcovii in 2 linguri de ulei, la foc mic. Am presarat si un pic de sare care sa ajute la inmuierea lor. Am calit amestecul cam 5 minute, amestecand ocazional in tigaie.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Intr-un castron mic am desfacut pasta concentrata de rosii in 2 polonice de supa (zeama de la ciolan).

Am turnat acest sos peste legumele calite din tigaie, am daugat si 1 lingurita de de chimen (puteti pune 1 foaie de dafin in locul chimenului) si 2 lingurite de boia dulce (paprika) si am mai lasat totul la fiert 2-3 minute. Gata!

Fierbere mancare de fasole cu ciolan afumat

Fasolea a inceput sa clocoteasca in zeama de la ciolan. Am turnat peste ea sosul de legume cu rosii si am amestecat bine. Am pus in oala si bucatile de ciolan fiert si dezosat. Am gustat de sare si mi s-a parut ca mai are nevoie (nu toate ciolanele sunt extra sarate). Tot acum i-am pus si putin piper negru macinat.

Am redus focul la minim si am acoperit oala partial cu un capac. De-acum mai poate fierbe 30 de minute, chiar si o ora. Am completat cu zeama de pe ciolan lichidul deoarece a scazut.

Ce arome faine! Am fiert mancarea pana ce fasolea a devenit moale, pastoasa. Pur si simplu se testeaza 2-3 boabe si asa ne dam seama daca este gata sau nu.

Servire mancare de fasole cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan se serveste fierbinte si merge de minune cu muraturi de orice fel.

Citeste si: Când începe postul Craciunului in 2021 și cât ține acesta

sursa: savoriurbane.ro

Citeste si: Ciuperci sote. Reteta unui aperitiv iubit in toata lumea

Citeste si: Rețetă hummus. 9 retete de humus de pe intreg mapamondul

Citeste si: Rețetă hummus. 9 retete de humus de pe intreg mapamondul