Fasole cu ciolan. Ingrediente:
700 g fasole boabe uscata
sare, piper, boia dulce
1 lingurita seminte de chimen sau 1 foaie de dafin
50 ml ulei (2- 3 linguri)
2 cepe medii
3-4 morcovi
1 cutiuta pasta concentrata de rosii (sau 500 ml pasata, bulion sau rosii cubulete in conserva)
Citeste si: Chifteluțe de fasole. Reteta unui deliciu de post
Citeste si: Rețetă mâncare de conopidă. Delicioasa cu sau fara carne
Cum se face fasole cu ciolan afumat reteta nationala:
Mi-am pregatit ingredientele: ciolanul, ceapa, morcovii, pasta de rosii.
Cum se inmoaie fasolea boabe uscata?
Fasolea boabe uscata trebuie sa stea la inmuiat in apa rece macar 8 ore (peste noapte).
Cum si cat se fierbe ciolanul afumat?
In primul rand ciolanul trebuie parlit usor in zonele unde mai are peri. I-am indepartat sfoara si eticheta… evident. Ciolanul se aseaza intreg, cu os cu tot, intr-o oala incapatoare si se acopera bine cu apa rece (sa treaca cu 2 degete deasupra lui).
Cand e gata ciolanul, il tai bucati, iar apa in care a fiert se pastreaza.
Cum si cat se fierbe fasolea uscata?
Pana a fiert ciolanul nu am stat degeaba. Am pus la fiert fasolea inmuiata.
Pont: o lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune doar la prima apa, cea care se arunca.
Am pus din nou fasolea in oala si am turnat peste ea zeama calda in care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 2 degete desupra fasolei – deci nu am pus toata supa (zeama). Lichidul poate fi completat si ulterior, la nevoie.
Am adus la fierberea din nou, la foc mediu. Fasolea mai are nevoie de cel putin o ora si ceva ca timp de fierbere.
Citeste si: Ce sărbătorim de 1 decembrie. Ziua Nationala a Romaniei are o istorie care trebuie stiuta
Sos de legume cu rosii pentru fasole cu ciolan afumat
Am curatat si tocat ceapa. Morcovii i-am taiat rondele. Intr-o tigaie am calit ceapa si morcovii in 2 linguri de ulei, la foc mic. Am presarat si un pic de sare care sa ajute la inmuierea lor. Am calit amestecul cam 5 minute, amestecand ocazional in tigaie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Intr-un castron mic am desfacut pasta concentrata de rosii in 2 polonice de supa (zeama de la ciolan).
Am turnat acest sos peste legumele calite din tigaie, am daugat si 1 lingurita de de chimen (puteti pune 1 foaie de dafin in locul chimenului) si 2 lingurite de boia dulce (paprika) si am mai lasat totul la fiert 2-3 minute. Gata!
Fierbere mancare de fasole cu ciolan afumat
Fasolea a inceput sa clocoteasca in zeama de la ciolan. Am turnat peste ea sosul de legume cu rosii si am amestecat bine. Am pus in oala si bucatile de ciolan fiert si dezosat. Am gustat de sare si mi s-a parut ca mai are nevoie (nu toate ciolanele sunt extra sarate). Tot acum i-am pus si putin piper negru macinat.
Am redus focul la minim si am acoperit oala partial cu un capac. De-acum mai poate fierbe 30 de minute, chiar si o ora. Am completat cu zeama de pe ciolan lichidul deoarece a scazut.
Ce arome faine! Am fiert mancarea pana ce fasolea a devenit moale, pastoasa. Pur si simplu se testeaza 2-3 boabe si asa ne dam seama daca este gata sau nu.
Servire mancare de fasole cu ciolan afumat
Fasolea cu ciolan se serveste fierbinte si merge de minune cu muraturi de orice fel.
Citeste si: Când începe postul Craciunului in 2021 și cât ține acesta
sursa: savoriurbane.ro
Citeste si: Ciuperci sote. Reteta unui aperitiv iubit in toata lumea
Citeste si: Rețetă hummus. 9 retete de humus de pe intreg mapamondul
Citeste si: Rețetă hummus. 9 retete de humus de pe intreg mapamondul