Gem de gutui reteta bunicii. Ingrediente pentru 2 borcane de 300g
1,5 kg gutui
750 g zahar
½ baton de vanilie
optional: 2-3 cuisoare, scortisoara (baton)
1 lamaie
Citeste si: Saramura pentru muraturi- secretul ca sa-ti iasa perfecta
Citeste si: Prăjitură fără coacere cu mere și biscuiți, de post
Citeste si: Rețetă de chec 888- delicios, rapid și economic
Gem de gutui reteta bunicii. Cum se face
Pregatim gutuile: se curata fructele de partile stricate sau batute, se spala si se taie bucati. Indeparteaza samburii, dar incearca sa pastrezi cotorul si coaja. Acestea vor face ca gemul sa se lege mult mai bine.
Pune bucatile de gutui intr-un litru de apa rece si zeama de la o lamaie
Pune oala pe foc mic si fierbe 8 minute (de la momentul in care a inceput sa fiarba)
Strecoara zeama (din care poti sa faci peltea sau jeleu) si pastreaza doar fructele in oala
Adauga zaharul si amesteca bine. Se adauga 100 ml apa si se pune gemul de gutui inapoi la fiert.
Amesteca delicat! Se adauga vanilia si se lasa sa scada, la foc mic, amestecand destul de des, cu o lingura din lemn.
Gemul este gata dupa circa 20 de minute, timp in care a scazut suficient si s-a inchegat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Gemul de gutui se solidifica mult dupa racire datorita pectinei asa ca nu veti avea nici o surpriza neplacuta in aceasta privinta.
Borcanele si capacele trebuie spalate si sterilizate, pregatite dinainte.
Gemul de gutui se toarna fierbinte in borcane, iar borcanele se inchid ermetic. Dupa racirea completa, borcanele cu gem de gutui se pot aseza in camara. Rezista bine peste 3-4 ani.
sursa: savoriurbane
Citeste si: Dulceata de prune fara zahar. Reteta unui desert sanatos
Citeste si: Brioșe de post cu stafide. Gata in cateva minute, adorate de toata familia
Citeste si: Gem de prune reteta. Secretul ca sa faci un deliciu irezistibil