Reteta Cheesecake New York, "mama" tuturor cheesecake-urilor

Autor: L.S.
Actualizat: 24 nov 2020, 13:00
reteta cheesecake new york

Clasica reteta Cheesecake New York este despre o prajitura fina si cremoasa, cu topping la alegere: cirese, visine, fructe de padure, pere, sos caramel sau de ciocolata, lemon sau altele.

Cheesecake New York, "mama" tuturor cheesecake-urilor

O prajitura cu branza fina si cremoasa, cu un blat din biscuiti zdrobiti si cu un topping la alegere: cirese, visine, fructe de padure, pere, sos caramel sau de ciocolata, lemon sau altele.

Sunt retete de cheesecake fara coacere sau cu coacere. Acesta face parte din a doua categorie.

Reteta Cheesecake New York- Ingrediente:

Crusta (blat) din biscuiti:

300 g biscuiti digestivi sau cu cacao
120 g unt topit cu min 80% grasime

Crema de branza pentru Cheesecake New York:

1 kg crema de branza (Philadelphia, Almette, Goldessa, K-classic)
350 g zahar pudra
25 g amidon
1 lingura buna de extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat sau miezul de la o pastaie
5 oua intregi
120 g smantana acrisoara (cu min.

20% grasime) sau smantana dulce pentru frisca (cu min 30% grasime)
1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)

Topping de fructe:

500 g cirese sau visine fara samburi sau fructe de padure congelate
100 g zahar
220 ml apa
15 g amidon (o lingura)
cativa stropi esenta de migdale

Citeste si: Rețetă de chec 888- delicios, rapid și economic

Citeste si: Cele mai bune prăjituri de post. Tot 5 deserturi irezistibile

Citeste si: Orez cu varza. Reteta de post de la Muntele Athos

Reteta Cheesecake New York

Cum se face

Cum se face crusta (blatul) din biscuiti sfaramati?

Am pus cuptorul la incins la 170 C (cu ventilatie) – respectiv treapta medie la cele cu gaz.

Am topit untul si l-am lasat deoparte sa se racoreasca. Am maruntit biscuitii intr-un procesor apoi i-am umectat cu untul topit. Mi-am pregatit forma pentru copt acoperind fundul acesteia cu hartie de copt. Am turnat biscuitii zdrobiti in forma si i-am aplatizat cu mainile, incercand sa formez si un perete lateral. Apoi i-am presat usor cu fundul neted al unui pahar.

Nu va incurcati cu biscuiti populari pentru ca sunt seci (au doar apa si faina) si rezultatul nu va fi acelasi.

Am dat forma cu crusta de biscuiti la copt pentru 15 minute in cuptorul preincins la 170 C. Ea va deveni mai crocanta deoarece se va evapora apa din untul topit.

Cum se face compozitia pentru cheesecake simplu?

In vasul mixerului am spart cele 5 oua intregi si am adaugat zaharul pudra si vanilia. Le-am mixat cam 5 minute la viteza mare pana ce au crescut in volum si au devenit spumoase.

Am oprit mixerul si am adaugat in vas si cele 5 cutii de crema de branza (a cate 200 g fiecare), smantana si amidonul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Am mixat totul pana ce am obtinut o compozitie fluida, omogena, fara cocoloase.

Cum se coace corect un cheesecake astfel incat acesta sa nu crape?

Mi-am ales o tava incapatoare, cu pereti mai inalti, in care sa intre bine forma circulara. In ea voi crea baia de apa necesara coacerii. Ca sa nu-mi intre apa in forma cu prajitura (pe la incheieturi) am invelit exteriorul acesteia in strat dublu de folie de aluminiu, avand grija ca marginile foliei sa fie mai inalte decat forma.

Am turnat cu grija compozitia fluida de cheesecake in forma cu crusta precoapta. Am introdus tava cu forma la copt. Temperatura a ramas setata la 170 C. Daca coaceti cheesecake fara apa in jur, atunci temperatura va trebui redusa la 155-160 C.

De-abia acum am turnat in tava apa calda (de la robinet…cam la 55-60 C) pana la 2/3 din inaltimea formei.

Am copt prajitura 60 de minute la 170 C cu ventilatie si caldura sus+jos. Ideea e ca prajitura sa fie coagulata pe margini insa mijlocul sa-i tremure (wobbly). Daca o coaceti prea mult ea va deveni seaca, uscata si are sanse sa crape.

Am oprit cuptorul si am deschis usa acestuia de o palma, fixand-o asa. Am lasat prajitura nemiscata cam 3 ore, pana ce s-a racorit pana la temperatura camerei. Abia apoi am scos forma din folia de aluminiu si am dat prajitura la frigider pentru alte 4-5 ore. Cel mai bine este sa faceti seara prajitura si sa o lasati peste noapte. Daca va apucati la ora 18:00 de lucru pana la 23:00 ea se va racori cat sa o puteti da la rece.

Topping de visine sau cirese pentru cheesecake

Puteti alege si fructe de padure congelate. Am folosit atat cirese cat si visine (fara samburi). Am cantarit apa de care am nevoie (220 ml). Intr-o cescuta am desfacut cele 15 g de amidon cu putina apa (din cea de mai sus) si apoi am turnat totul intr-o cratita. Am adaugat si restul de apa si zaharul si am asezat cratita pe foc mic. Cand a inceput sa clocoteasca am adaugat si fructele. Am lasat totul pe foc max. 2-3 minute, cat sa se lege amidonul. Am obtinut o compozitie de fructe foarte faina, lucioasa, legata. Siropul a fost intial opac (albicios) insa prin gatirea amidonului a devenit transparent.

Am lasat fructele la racorit si de-abia apoi am picurat 2-3 stropi de esenta de migdale in compozitie. 

Dupa racorire am mutat fructele intr-o caserola si le-am dat la frigider.

Cum se scoate din forma si se feliaza un cheesecake?

A doua zi am scos cu usurinta cheesecake-ul din forma. Am plimbat intai lama subtire a unui cutit pe marginea laterala si am desprins prajitura de inel. Apoi am indepartat inelul.

Cu o spatula lata se desprinde prajitura de pe hartia de copt si se transfera pe un platou. Sau, puteti face ca mine: il feliati direct pe fundul formei si mutati feliile pe platou.

citeste mai mult pe savoriurbane.com

Citeste si: Negresa de post. Cea mai buna reteta, rapida si economica

Citeste si: Prajitura de post cu nuca si gem. Reteta rapida

Citeste si: Reteta chiftele de soia. Asa faci cele mai bune chiftele de post