Reteta sarmale in foi de vita- Ingrediente
40- 50 frunze de vita de vie (cateva se pun la fundul oalei)
500 g carne tocata de porc sau in amestec cu vita
1 ceapa mare sau 2 mai mici (tocate)
50 g orez
1 lingura de ulei
sare, piper
½ legatura marar verde
½ legatura patrunjel verde
putin cimbru uscat
In plus:
1 ceapa mica tocata
2 linguri de ulei
Sos de smantana:
400 ml smantana acrisoara cu min. 20% grasime
300 ml lapte rece
sare
1 lingurita cu varf de faina
½ legatura marar verde
zeama de lamaie dupa gust
Citeste si: Plăcintă cu dovleac delicioasa! Gata in 30 de minute!
Citeste si: Zacusca de fasole! 3 trucuri ca sa-ti iasa perfect!
Citeste si: Reteta Cheesecake New York, "mama" tuturor cheesecake-urilor
Reteta sarmale in foi de vita- Preparare
Cum alegem frunzele de vita de vie?
Foile de vita de vie se aleg cat mai fragede si mai rotunjite (sa nu aiba colturi multe, adica indentatii prea adanci) pentru a inveli mai usor sarmalele.
Daca aveti frunze proaspete este suficient sa le spalati cu apa rece, sa le taiati coditele si apoi sa le opariti in apa clocotita pentru cateva secunde. Isi vor schimba culoare si se vor inmuia.
Cum se face umplutura pentru sarmalele in foi de vita?
Eu cumpar carne de lucru (pulpa mai grasa) pe care o macin acasa. Grasimea din carne face sarmalele si chiftelele fragede si suculente.
Mi-am pregatit si orezul si am tocat marunt si ceapa. Am sarat si piperat bine carnea tocata.
Intr-o tigaie mica am calit ceapa cu putin ulei si cu un praf de sare si am adaugat si orezul. Le-am calit impreuna 2-3 minute, fara sa le rumenesc. Am dat tigaia deoparte si am lasat-o la racorit.
Am tocata si mararul si patrunjelul verde.
In castronul cu carne tocata am pus si un strop de cimbru precum si verdeata tocata si orezul cu ceapa (racorite). Am framantat totul bine cu mainile.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cum se invelesc – infasoara – rasucesc sarmalele in frunze de vita?
Am etalat frunzele de vita pe un tocator, cu partea exterioara in sus (adica cu partea mai aspra, cea cu nervurile). Astfel exteriorul sarmalelor va fi neted si frumos. Pe fiecare foaie am pus cate o lingurita de compozitie.
Am rulat apoi cu grija sarmalele dandu-le forma cilindrica si avand grija sa inchid bine capetele acestora. Ca dimensiune ar trebui sa fie cat degetul mare.
Am continuat pana ce am terminat umplutura. Am lasat deoparte 4-5 frunze neumplute pe care sa le asez la fundul oalei.
Cum si cat se fierb sarmalele in frunze de vita de vie?
Am ales o oala potrivita si pe fundul ei am pus o ceapa tocata, putin ulei (2 linguri) si frunzele de vita de vie taiate in fasii. Le puteti lasa si intregi, ca o captuseala. Ceapa nu trebuie calita ci se lasa asa, cruda. Deasupra am cladit sarmalele.
Deasupra am turnat apa cat se acopere bine. Am pus un praf de sare si am stors cateva picaturi de zeama de lamaie (cam 1 lingurita). Ca sarmalele sa stea cufundate in lichid si sa nu pluteasca se pot acoperi cu o farfurioara care sa le apese. Apoi am acoperit totul cu un capac pus pe intredeschis.
Sarmalele in foi de vita se fierb la foc mediu cca. 30 – 40 de minute. Eu le-am mai completat apa pentru ca a scazut.
Sos de marar cu smantana pentru sarmale in foi de vita
Intr-un castron am pus smantana impreuna cu o lingurita cu varf de faina, sare, marar tocat (eu am pus si patrunjel verde) si zeama de lamaie (2-4 lingurite). Am frecat totul bine si am diluat cu putin lapte rece (300 ml) – puteti pune si apa.
Cand sarmalele au fost fierte am turnat sosul de smantana cu marar peste ele. Am amestecat delicat ca sa nu strivesc sarmalele si am lasat totul sa mai clocoteasca 4-5 minute la foc mic. Veti vedea cum se formeaza un sos fain si catifelat.
sursa: savoriurbane.ro
Citeste si: Sarmale de post. 5 retete delicioase care vor multumi toate gusturile
Citeste si: Rețetă biscuiți fără zahăr. Desertul sănătos pentru toată familia
Citeste si: Pui chinezesc dulce acrișor. Reteta originala