Tratament Psoriazis. Incredibil: remediul pentru psoriazis este la indemana oricui! Ce s-a descoperit

Autor: L.S.
Actualizat: 25 nov 2020, 19:00
video Foto(4)

5% dintre romani sufera de psoriazis si cauta un tratament adecvat care sa le amelioreze starea. Iata remediul pentru psoriazis care este la indemana oricui.

Tratament Psoriazis. Incredibil: remediul pentru psoriazis este la indemana oricui! Ce s-a descoperit

90% din pacienţii cu psoriazis reacţionează foarte bine la expunerea la ultraviolete“

Expunerea la soare a fost una din primele metode terapeutice în psoriazis. „90% din pacienţii cu psoriazis reacţionează foarte bine la expunerea la ultraviolete. Dar există şi un procent foarte mic care are un efect paradoxal şi se agravează la soare“, atrage atenţia dr.

Alin Nicolescu.

Razele solare acţionează prin imunomodulare, adică produc anumite modificări imunologice şi rezolvă placa de psoriazis. Remisiunile sunt, de regulă, de lungă durată. Înainte de ieşi la plajă pacienţii cu psoriazis ar trebui să-şi protejeze cu cremă de protecţie solară celalelate zone ale corpului. Scuamele leziunilor trebuie îndepărtate cu o seară înainte, prin aplicarea unor creme sau medicamente, după care dimineaţa se spală şi se expun apoi direct la soare.

Este importantă această rutină făcută cu o seară înainte, întrucât cremele descuamante conţin acid salicilic care prin reflexie are un efect fotoprotector, astfel că expunerea e de prisos.

Diferenţa dintre ultravioletele naturale şi cele emise de aparate

Pacienţii cu psoriazis au însă reţineri în a se expune în public. În această situaţie, alternativa poate fi ultravioletele din cabinele de fototerapie cu lumină controlată- UVA, UVB şi UVB cu bandă scurtă- din cabinetul dermatologilor şi nu de la solar.

În prezent, există aparate care tratează psoriazisul ce afectează întreaga suprafaţă corporală, palmele sau picioarele sau acţionează ţintit asupra psoriazisului de pe zone bine delimitate- coate, genunchi etc.

Diferenţa între ultravioletele emise de aparate şi razele ultraviolete la care ne expunem natural constă în lungimea de undă, care este controlată şi adaptată de medic, în funcţie de problema pe care vrea să o trateze, care diferă în funcţie de pacient.

Fototerapia este fundamentată ştiinţific şi multiplu testată, fiind o alternativă non-invazivă, sigură pentru pacienţi şi, de foarte multe ori, mai eficace decât tratamentul clasic”, explică dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie şi venerologie, din cadrul clinicilor Bioderm din Bucureşti

Citeste si: Cum să treaca herpesul repede. Remedii ca sa scapi de herpes

Citeste si: Remedii pentru imunitate. Care sunt secretele rezistentei la boli

Citeste si: Remediu instant pentru pungile de sub ochi. Face miracole pentru tine

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Cum, nu mă vindec de psoriazis toată viaţa?“

Psoriazisul este o boală cronică. Nu se vindecă, dar se controlează. „Pacienţii se sperie: cum, nu mă vindec de psoriazis toată viaţa? Atunci, poţi să-I spui că aşa cum nu se vindecă de hipertensiune toată viaţa, aşa cum nu se vindecă de colesterolul mărit toată viaşa, aşa e şi cu psoriazisul. Este o boală pe care poţi să nu o mai ai pe piele, dar ea poate oricând să recidiveze. Şi atunci, trebuie controlată. În general, controlul se face cu terapii biologice pe termen mediu şi lung, dacă celelalte terapii n-au mers“, conchide dr. Alin Nicolescu.

Terapiile salvatoare în caz de psoriazis diferă în funcţie de severitatea bolii, adică de cât de mari şi de răspândite sunt crustele de pe piele.

Tratamentele sunt individualizate şi includ creme, medicamente orale, iar mai nou, pentru stadiile avansate, şi terapii biologice injectabile sau perfuzabile care ajută la controlul afecţiunii. În legătură cu cea mai veche terapie în tratamentul psoriazisului, expunerea la soare, părerile sunt împărţite

Tratamentul ţine boala cronică sub control

Toţi pacienţii, şi cei de la oraş, dar şi cei din mediul rural, ar trebui să înţeleagă că psoriazisul trebuie tratat, altfel poate avea repercusiuni neplăcute. Şi, mai ales, că există tratament şi că acesta este individualizat.

În general, în medicină, noi tratăm bolnavul cu medicamentul adecvat şi nu o boală cu o clasă terapeutică, cu ce a apărut mai ştiu eu pe unde pentru că este minunat. Psoriazisul are mai multe grade de severitate. Poate fi o formă uşoară care se tratează, de obicei, local, cu creme, pentru că, în general, orice tratament trebuie pus în balanţă: merită făcut pentru acel grad de severitate sau trebuie trecut la un alt nivel terapeutic?“, explică medicul dermatolog. În caz de psoriazis moderat, de obicei, pe lângă tratamentul local se asociază şi tratament sistemic (pe gură), tratament cu ultraviolete, iar dacă psoriazisul a ajuns în stadiul sever, clar se începe cu tratament sistemic sau tratament cu ultraviolete. Ultravioletele sunt considerate tot un fel de terapii topice, dar se poate adăuga şi tratament local, mai spune dr. Alin Nicolescu.

citeste mai mult pe: adevarul.ro

Citeste si: Rugăciune pentru sănătate. Ce să rostești în caz de necaz

Citeste si: Cum scapi de eczema. Remedii naturale care nu dau gres

Citeste si: Vorbitul in somn, care sunt cauzele si ce spune acest lucru despre sanatatea noastra

 

 

 

 

Taguri: