Mancare de linte. Reteta de post sau cu carne. Ingrediente pentru 4 portii:
300 g linte uscata sau 2 conserve de linte gata fiarta (a cate 400 g fiecare).
2 linguri de ulei
2-3 cepe mici rosii sau albe
5-7 catei de usturoi
1 morcov mediu
1 ardei rosu kapia sau gras (optional)
sare, piper
½ lingurita de chimen
1 lingurita boia dulce
1 varf de cutit de zahar
250 ml suc de rosii la carton sau passata (nu bulion)
4-6 carnati, chiftele sau friptura preferata (optional)
Citeste si: Prajitura de post cu nuca si gem. Reteta rapida
Citeste si: Gem de gutui reteta bunicii. Deliciul pe care orice gospodina trebuie sa stie sa-l prepare
Citeste si: Prajitura rasturnata cu caise sau tort cu caise, delicios si pufos
Mancare de linte. Reteta de post sau cu carne. Mod de preparare:
Cum se pregateste lintea uscata:
Se spala de mai multe ori cu apa rece, se pune intr-o oala cu apa cat sa o acopere si se adauga sare. Cand ajunge la fierbere se lasa la foc mediu 12-15 minute si nu se amesteca pentru a nu se zdrobi. Se scurge din oala, intr-o strecuratoare.
Pentru lintea din conserve este suficient sa o lasati la scurs.
Prepararea sosului de legume:
Se toaca ceapa, usturoiul, ardeiul si morcovul si se calesc in ulei pentru 2-3 minute in oala in care veti adauga si lintea, mai tarziu. La legulele calite se adauga chimenul si se caleste in continuare, amestecand pana cand legumele devin sticloase. Se adauga o cana de apa calda, boia si sucul de rosii. Se pune sarea si piperul.
Oala acoperita partial se lasa la foc mic aproximativ 15 minute.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Se adauga lintea fiarta si scursa
Se amesteca cu atentie ca lintea sa nu se zdrobeasca, se mai lasa la foc 2-3 minute, se adauga 2 catei de usturoi tocati si se stinge focul.
Indepartati oala de pe aragaz si lasati mancarea sa se odihneasca 10 minute. Lintea va absorbi din lichidul obtinut si va capata gustul delicios.
Mancarea de linte se poate servi cu carnati prajiti, cu chiftele sau cu friptura preferata, insa este delicioasa simpla, ca si o mancare de post.
Hranitoare si sanatoasa, mancarea de linte poate fi servita atat calda, cat si rece, cu patrunjel proaspat deasupra. O mancare de linte servita ca la carte are mereu alaturi o portie de muraturi!sursa: savoriurbane
Citeste si: Reteta chiftele de soia. Asa faci cele mai bune chiftele de post
Citeste si: Reteta snitel de soia. Delicios: nici nu stii ca nu mananci carne
Citeste si: Cea mai bună supă cu găluște de post. Secretul pe care trebuie să-l știe orice gospodină